Művelődés

2017.04.16. 08:30

A gyerekek helyesírási szokásai sokat változtak

Negyedszázaddal ezelőtt indították útjára Jánoshidán a megyei általános iskolák tanulói számára meghirdetett helyesíró versenyt. A héten 25. alkalommal rendezték meg a nagy megmérettetést.

Banka Csaba

A megye legjobb általános iskolás helyesíró diákjai közül kilencvennyolcan vettek részt az idei hidai versenyen.

– Sok versenyt írnak ki különböző szervezetek, főként irodalomból próza- vagy versmondó versenyt – mondta a verseny egyik ötletgazdája, Tóthné Eszes Éva tagintézmény-vezető.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A 7-8. évfolyamosok (képünkön) már a középiskolára készülhettek a sok gyakorlással Fotó: Banka Csaba
[/caption]

– Ezek értékelése eléggé szubjektív. Van viszont a magyar tantárgyon belül egy olyan rész, amely adekvátan mérhető: ez a helyesírás. Idén külön feladatunknak tekintettük, hogy A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának változásaira feladatokon keresztül hívjuk fel a tanulók figyelmét.

A diákok három korcsoportban versenyeznek, a 3-4.- es korosztály képviselői, az 5-6. osztályosok, valamint a 7-8. osztályosok. A verseny népszerű a gyerekek és a pedagógusok körében egyaránt. Tekintettel a jubileumra, idén az egri Eszterházy Károly Egyetem Nyelvészeti Tanszékének tanárai készítették a döntő feladatlapjait. Dr. Hulyák-Tomesz Tímea az Eszterházy Károly Egyetem Magyar Nyelvészet Tanszékének oktatója, a zsűri elnöke szerint a helyesírást napjainkban különösen fontos. 

– A média-kommunikáció nagyon sokat változtatott a gyerekek helyesírási szokásain, és talán emiatt még hangsúlyosabbá válik, hogy tudatosítsuk a szabályokat – mutatott rá az egyetemi oktató. – Egy verseny pedig nagyon jó gyakorlásnak, illetve megmérettetésnek egyaránt.

Kissné Guba Zsuzsanna pedagógus, a kezdetektől minden versenyen részt vesz tanítványaival, először jászágói-, majd az elmúlt években már jászdózsai gyerekekkel érkezik Jánoshidára.

– Fontosnak tartom, hogy a gyerekek megtanuljanak helyesen írni, amihez ez a verseny nagyon jó gyakorlási lehetőséget ad, és jól kiegészíti a nagyobbak középiskolai felvételi felkészülését.

– A helyesírást életünk egy fontos részének tartjuk – mondta Horváthné Szabó Katalin szervező.

– Számtalan alkalommal van szükségünk arra, hogy leírjunk valamit, és fontos az, hogy ezt helyesen tegyünk. Meggyőződésünk, hogy a számítógépes helyesírás-ellenőrzés még jó ideig nem fog kiváltani egy ilyen versenyt.

Győztesek és különdíjasok:
A legjobb 3. osztályos Lipták Anna Jánoshida, felkészítő tanár: Lénártné Kurucz Éva.

A legjobb 5. osztályos: Siklós Dorina Szolnok, felk. t.: Forján Krisztina.

A legjobb 7. osztályos: Bajtai Bíborka Pusztamonostor, felk. t.: Kovács Krisztina.

A legjobb jánoshidai: Kobela Boglárka, felk. t.: Tóthné Eszes Éva.
A legjobb kunhegyesi: Susányi Máté Imre, felk.t.: Kota Erzsébet.

3-4. osztály: 1. Nagy Eszter Hanna Jászapáti, felk. t: Bugyiné Nyitrai Marianna.

5-6. osztály: 1. Siklós Dorina Szolnok, felk. t: Forján Krisztina.

7-8. osztály: 1. Pomázi Bence Szászberek, felk. t: Olaszné Kurdi Judit.

Képszöveg: A 7-8. évfolyamosok (képünkön) már a középiskolára készülhettek a sok gyakorlással

Fotó: Banka Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!