Művelődés

2017.04.07. 13:20

A vasfüggöny volt a téma az előadáson

Prof. dr. Sallai János vendégelőadót fogadta a Szolnok Városi Kollégium. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára „A vasfüggöny története” címmel tartott betekintőt fiatal közönségének.

H. G.


Mondandójában az oktató a korabeli hírek anyagából is idézett.
– Akkoriban úgy fogalmaztak, a vasfüggöny lebontásával Európa újjászületett – mondta, majd hozzátette, a hírhedt határ védelmét először magasfigyelők telepítésével, majd aknásítással oldották meg, évekkel később tértek csak át humánusabb határőrizeti módszerekre.
Az előadás során számos érdekességet is megtudhattak a résztvevők a nyolcvanas évek végének nagy történelmi eseményéről.

– Volt alkalmam beszélni az akkori miniszterelnökkel arról, mit mondott Gorbacsov a felvetésére, hogy Magyarország lebontaná a nyugati határ jelzőrendszerét. A válasz az volt, „ez a ti dolgotok”, jól mutatva, hogy a Szovjetuniónak akkor már nem ez volt az elsődleges problémája.
Az angol miniszterelnök,  Winston Churchill által vasfüggönynek elkeresztelt határvonal negyven év után végül „politikailag, műszakilag és erkölcsileg is elavultnak” bizonyult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!