Művelődés

2017.04.15. 16:30

Elkészült a kétéltű- és hüllőhatározó mobiltelefonos alkalmazás

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület Android és iOS rendszereken futó mobiltelefonos alkalmazása 2017. áprilisában indult el. Az applikáció a hazánkban előforduló kétéltű és hüllő fajok terepi azonosításához nyújt segítséget.

Szoljon.hu

Az applikációban a hazánkban előforduló mind a 17 kétéltű és 18 hüllő faj megtalálható. A terepi azonosítást segíti a 41 színes illusztráció, 12 béka hangja és  a részletes fajleírások.

A határozó azoknak készült, akik kezdők, de mégis tudni szeretnék, hogy milyen kétéltűt vagy hüllőt láttak a kertben, a vízparton vagy az erdőben. A határozást megkönnyíti, hogy az alkalmazás akár már egy kiválasztott határozó jegy alapján megmutatja a lehetséges fajokat, de további szűkítésre is van mód, például alakjuk, színük és a megfigyelt élőhely alapján.

Az egyes fajok adatlapján a rövid fajleírás mellett a latin és angol név, a rendszertani besorolás és természetvédelmi érték is megjelenik, továbbá a békák hangját is meghallgathatjuk. Az adatlap alján található link segítségével pedig az MME oldalán elérhető Magyarország kétéltűi és hüllői oldalra juthatunk, ahol a fajról bővebb fajleírást kapunk, valamint fotókat is nézegethetünk.

Ha nem határozni szeretnénk, csak a fajokkal ismerkedni, erre a „Lexikon” funkció ad lehetőséget, mely az alkalmazásban található fajokat tartalmazza. Tudásunkat a „Játék” funkcióval tehetjük próbára.

Az alkalmazás ingyenes, megtalálható a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) vagy az App Store-ban (iPhone telefonok esetén); a keresőmezőbe azt kell beírni, hogy "Kétéltű határozó" vagy  „Hüllőhatározó”, majd a telepítésre kattintani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!