Művelődés

2017.04.15. 08:30

Élő nyúl helyett inkább csokoládét vegyünk húsvétra

Élő nyúl vásárlásakor tudnunk kell mire vállalkozunk, és azt is, hogy ünnep után az átvevőhelyek is egyre szűkösebbek. Online is nehéz túladni rajta, ha mégsem készültünk fel igazán az új jövevényre. Húsvét után pedig ingyen is nyúlhoz juthatunk, ha komolyak a szándékaink.

Bihari Brigitta

A húsvéti időszak közeledtével sokan döntenek úgy, hogy gyermeküknek nyulat vásárolnak házi kedvencként. Élő állat vásárlásáról azonban sosem szabad elhamarkodottan dönteni, számos szempontot mérlegelni kell. Fontos, hogy tájékozódjunk a tartani kívánt nyúl fajtájának jellemzőiről. Ezek közé tartozik például, hogy mekkora lesz a nyúl kifejlettkori mérete, testtömege, mik a szükségletei és mennyi a várható élettartama. Szintén informálódjunk a tartáshoz szükséges ketrec méretéről, az egyéb felszerelésekről és az állat gondozásához kapcsolódó költségekről.

Minden évben hallani arról, hogy sokan szabadulni szeretetnének az ünnep apropójából megvásárolt „húsvéti nyúltól”, sokszor azért, mert az új kedvenc végül nagyobbra nőtt, mint várták, vagy, ahogy azt az eladó állította. Előfordul, hogy törpenyúl helyett egy nagyobbra növő fajtát kap a vásárló, de sajnos az sem ritka, hogy – jogszabályellenesen – még önálló táplálkozásra képtelen, túl fiatal állatot kínálnak eladásra. Ez, azon túl, hogy az ilyen állatnak élettani és etológiai okokból is az anyja mellett a helye, azért is problémás, mert egy óvatlan megfogás esetén – jellemzően gyermekek kezében – könnyebben megsérülhetnek, mint felnőtt társaik.

A meggondolatlanul vásárolt, majd hamarosan megunt és leadott nyulak jó részénél tapasztalható a nem megfelelő gondozásból adódó egészségkárosodás is, mint például emésztőszervi rendellenességek, hiánybetegségek megjelenése, mozgásszervi elváltozások - tájékoztat a Nébih.

Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője az MTI-nek elmondta, évek óta sem az állatkertek, sem az állatmenhelyek nem tudják fogadni húsvét után a megunt állatokat, ennek az is az oka, hogy ünnep után tömegével adnák le az akár néhány nap után megunt kedvenceket.

Megjegyezte: ebben az időszakban az internetes gazdakeresés sem működik úgy, mint esetleg az év többi időszakában, a világháló is tele van húsvétra vett, gazdára váró kisállatokkal.

Szóval, ha komoly a szándékunk, és jót is szeretnénk cselekedni, várjuk meg ezt a pár napot, és fogadjunk örökbe egy kisállatot húsvét után, ha gyermekünknek vagy nekünk egy nyuszi a rég áhitott vágyunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!