Művelődés

2017.04.24. 18:30

Kiemelt fecskevédelmi időszak van

Az ezredforduló óta a hazai fecskeállomány kevesebb, mint a felére csökkent, miközben az új rovarfajokkal való küzdelemben egyre fontosabbá válnának. Idén is megérkeztek megyénkbe is a fecskék, akikért sokat tehetünk!

Bihari Brigitta

A hazai füsti- és molnárfecske-állomány felére, a tiszai partifecskéké pedig alig 10%-ára csökkent hazánkban. Mindeközben új szúnyogfajok, és az általuk terjesztett kórokozók is megjelennek Magyarországon. - tudtuk meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől. Az egészségünket veszélyeztető betegségeket terjesztő rovarok és a szintén a klímaváltozás hatására érkező újabb kártevők elleni biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek (és a denevéreknek), melyek természetes úton csökkentik ezek számát.

Ezért is aggasztó a hazai fecskeállomány ezredfordulót követő drámai csökkenése. Ennek hátterében az élőhelyek csökkenése, a fészkelőhelyek és a táplálék csökkenése. Utóbbi okozója a a háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, túlzott kemizálás és akár a nem megfelelően végzett szúnyogirtás.

Emellett az egyre szárazabb tavaszok alkalmával a madarak nem találnak sarat a fészeképítéshez, az átmeneti hidegebb időszakok - mint a múlt heti télies időjárás is - megtizedeli az állományt. Mégis a leginkább negatív a társadalom kedvezőtlen változása, a fészekleverések, madárriasztók használata.

A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak kiemelten fontos szerepe van. A fecskék védelme érdekében a meglévő fészkeket kell védeni. Ha zavaró a keletkező szemét, fészekpelenkát lehet kihelyezni a leverés helyett.

Áprilistól június közepéig sárgyűjtő helyet alakíthatunk ki, illetve műfészket tehetünk ki, megkönnyítve a fészeképítést. Az épületfelújítást is tervezzük fecske-, és denevérbarátra, így kevesebb szúnyog ellen kell harcolnunk nyáron - szövetségeseink megteszik helyettünk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!