IRODALOMÓRA

2017.09.04. 17:29

Színészekkel indulnak újra a rendhagyó irodalomórák

Hamarosan megelevenedhet Antigoné, vagy éppen szuggesztíven, érthetően előadott verseket is hallgathatnak a szolnoki középiskolás diákok. Szeptemberben ugyanis újraindul a rendhagyó irodalom­óra program a Szigligeti színház és a Szolnoki Tankerületi Központ összefogásával.

Legutóbb a Varga Katalin Gimnáziumban tartottak rendhagyó irodalomórát, akkor Lázár Balázs költő volt a „vendégtanár”

Fotó: Mészáros János

– Annyira vártuk! Rendkívül nagy élmény volt számunkra! Egymás hegyén- hátán ültünk mindig, hogy beférjen akár kettő osztály is – így emlékszik vissza Kiss Éva azokra a régi, Vargában töltött diákévekre, amikor a Szigligeti Színház művészei rendszeresen tartottak a gimnáziumban rendhagyó irodalomórákat.

– Sebestyén Éva néni rendszeresen járt, legalább negyedévente. Mindig előre megvolt, hogy mit adnak elő, ami egyébként csatlakozott a tananyaghoz is.

– Lehetett utána kérdezni is, nagyon szeretném, ha az én gyerekeimnek is része lehetne ilyesmiben.

Úgy tűnik, lesz, legalábbis középiskolában biztosan.

A Szigligeti színház és a Szolnok Tankerületi Központ összefogott, és úgy döntöttek, újraindítják az egykor oly népszerű programot.

– Mindenképpen jó ötletnek tartom – mondja Dóra Krisztina irodalomtanár – egyrészt motivációs szempontból is nagyon jó, ha nem egy magyartanár tart egy magyarórát, hanem egy művész, aki más megközelítésből, szempontból, emberi, vagy érzelmi vonatkozásból közelíti meg az irodalmi alkotást.

– Természetesen nagyon hasznos, mert sokkal nyitottabban és sokrétűbben lehet az irodalmat oktatni, sokkal izgalmasabbá tehetjük a gyerekeknek, maga a kezdeményezés támogatandó, azt kell kitalálni, hogy gyakorlatban ezek hogy valósulhatnak meg.

– Az, hogy a színházat bevonjuk az oktatásba, ez a legjobb módszer szerintem, amit a drámapedagógia kiaknázhat – mondja dr. Balátiné Szilvási Dóra drámapedagógus is.

Legutóbb a Varga Katalin Gimnáziumban tartottak rendhagyó irodalomórát, akkor Lázár Balázs költő volt a „vendégtanár”
Fotós: Mészáros János

 

– Már az én időmben – ’75- ben érettségiztem a Verseghyben – akkor ez teljesen természetes volt – ezt már maga a szolnoki tankerületi igazgató meséli.

Szutorisz–Szügyi Csongor szerint több évtizedes hagyománya van a rendhagyó irodalomóráknak, ezért is gondolták úgy, hogy támogatják a program újraindítását.

„Úgy érezzük, ezek a rendhagyó órák annyi pluszt adhatnak a diákoknak az élményszerű tanuláshoz, ami biztos, hogy hatékonyabb, mint a hagyományos óra.”

– Ráadásul a gyerekek manapság kevesebbet járnak színházba, mint régen, így közelebb kerülhetnek a színház világához is.

– Az Ádámok és Évák produkciói régóta mennek az iskolákban, ezáltal megvan az iskolák irodalomtanárai és a színház között az élő kapcsolat, így ők fölmérték már az igényeket, hogy vajon milyen típusú órákra lenne szüksége az elkövetkezendőkben.

– Középiskolákról, vagyis gimnáziumokról és szakgimnáziumokról van szó, az anyagi részét ennek a tankerület vállalja, bízunk benne, hogy az irodalomtanítás és a színházszeretet terén ez jelentős előrelépést fog jelenteni – tette hozzá a tankerület vezetője.

A rendhagyó irodalomórák program újraindítása a Szigligeti színház számára is nagyon fontos – hangsúlyozta Kiss József művészeti igazgató.

„Tavasszal kezdtük el szervezni, jövő héten ülünk le a színészekkel, hogy megbeszéljük, ki mit tud vállalni.”

– Egyrészt inspirációt adunk a diákoknak a tananyaghoz, másrészt szeretnénk minél jobban kapcsolódni az ifjúsághoz, hiszen ezek után vagy nézőként, vagy színészként is visszatérhetnek hozzánk.

Az egyeztetések eredményességétől és gyorsaságától függően az első órák szeptember közepén-végén indulhatnak.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!