ÉRTÉKEK

2017.10.03. 18:45

Világháborús sírhelyek is bekerültek a mezőtúri értékek közé

 A települési értéktár bizottság az értéktár elemei közé felvette a II. világháború eseményei következtében Mezőtúr területén elhunyt áldozatok síremlékeit, a pusztabánrévei sírhellyel együtt.

A pusztabánrévei sírhely is felkerült a listára

Fotó: Mészáros János

A helyiek segítségét kérik a teljesebb lista összeállításához.

Akinek valamely hozzátartozója a mezőtúri események következtében vált áldozattá, és sírhelye jelenleg is fellelhető a temetők valamelyikében, kérik, jelezze.

Sok segítséget jelentene a haláleset rövid leírása, illetve a sír pontos helye, egy róla készült fotóval.

A városi értéktár jellegzetességei között számos olyan különlegesség szerepel, amely igazán egyedivé teszi a listát.

Ide sorolhatjuk például Mezőtúr címerét, a város hagyományos településszerkezetét, Mezőtúr környékének holtágrendszerét, a város iskoláit, műemlékeit és műemlék jellegű épületeit.

Hivatalosan is értékké nyilvánították a nagy hagyományokkal rendelkező programokat, a Túri vásárt és az ArTúr Fesztivált, illetve az EastFest-et, a képzőművészeti alkotótelep (Takács-tanya) épületét, a Túri Fazekas Múzeumot és a Badár-emlékházat, illetve a Kun Zsigmond Néprajzi Gyűjteményt.

A pusztabánrévei sírhely is felkerült a listára
Fotós: Mészáros János

A mezőtúri fazekasság egykori és mai kincsei, köztük a Badár család munkássága természetes módon kertült be a helyi értéktárba, mint ahogy a helyi gasztronómia jellegzetességei, a Hortobágy-Berettyó hármas zsilipje és az árvízkapu vagy éppen a különleges földikutya-populáció és Mezőtúr bélyeges téglái is.

Sz. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!