SZOLNOK

2017.09.14. 16:30

Kulturális Örökség Napjai

Szolnokon többek közt kerekasztal-beszélgetéssel, sétákkal, raktárlátogatással várják szombaton a kulturális örökség napjai alkalmából az érdeklődőket, míg Jászberényben ismert festőművészek jászsági kötődését elevenítik fel.

A korábban megszerzett tudást és emlékeket őrizzük meg, és mutassuk meg a fiatal generációknak – kezdte a Kulturális Örökség Napjainak programját bemutató, Csönge Attila levéltár-igazgatóval közös sajtótájékoztatóját csütörtökön Szabó István, Szolnok alpolgármestere.

A levéltár épületében tartott eseményen megtudhattuk, hogy a hétvége két napján tíz helyszínen, többek között a Damjanich János Múzeumban, a levéltárban, a református és az evangélikus templomokban, a Xavéri Szent Ferenc-kápolnában, a MÁV-­állomásnál levő légoltalmi óvóhelyen, továbbá a vasúti Almáriumban is várják a rendezők az érdeklődőket.

 

Szolnok 2006-ban csatlakozott az Unesco ma már ötven országban folyó programjához, ahol ilyenkor a nyilvánosság elől elzárt érdekes területekkel, műhelymunkával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

 

Az eddigi helyszínekhez idén csatlakozott a Víz és Csatornamű Vállalat felszíni vízműve, a Verseghy könyvtár, a kevéltár és a ­Reptár, továbbá régi-új helyszínként a Milléri Vízügyi Múzeum is.

Utóbbiról Szabó István elmondta, hogy bár valamikor a város lakosságának kedvelt kirándulóhelye volt, mára kissé elfeledkeztünk róla, így most ezt a lehetőséget is szeretnék újra megismertetni a város közéletével.

Sz. I.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!