ízléses ötlet

2017.12.29. 16:35

Nincsteleneknek főz a világ egyik legjobb séfje

A világ egyik legjobb mesterszakácsa, Massimo Bottura három Michelin-csillagos olasz sztárséf Milánó után újabb európai nagyvárosokban nyit olyan éttermet, ahol szupermarketek maradékából az ő és más híres szakácsok receptjei alapján főzött ételeket osztanak a rászorulóknak.

(FILES) This file photo taken on July 07, 2016 shows Italian chef Massimo Bottura posing in the kitchen of his restaurant "Osteria Francescana" in Modena. Top Italian chef Massimo Bottura, whose Osteria Francescana was named the world's best restaurant last year, is in talks to open a community kitchen in Paris that would serve the homeless and other people in need. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Giuseppe Cacace

Az 55 éves olasz konyhafőnök előkelő modenai éttermében 250 euróból vacsorázhat meg egy vendég, népkonyháiban azonban a rászorulók ingyen juthatnak híres séfek kreálta „minőségi” fogásokhoz. Bottura nem tekinti hulladéknak a boltok eladatlan élelmiszereit, a megmaradt kenyérben, a túlérett paradicsomban, a megbarnult banánban lehetőséget lát a kreativitásra.

Massimo Bottura milánói népkonyhája, a Refettorio Ambrosiano 2015-ben nyílt egy régi peremkerületi színházépületben, hogy újrahasznosítsa a világkiállítás vendéglátóhelyein megmaradt élelmiszereket, időközben azonban a Caritas Ambrosiana egyházi alapítvány segítségével az ingyenkonyha állandósult.

A hagyományos népkonyháktól eltérően, ahol az emberek sorban állnak a kondér előtt, Bottura étkezdéiben nincs sorban állás, a rászorulókat asztalhoz ültetik. Az ültetéses rendszer miatt egyszerre legfeljebb 96 embert tudnak kiszolgálni a milánói „népkonyhán”, Bottura és a Caritas szerint azonban

mindez segít a nélkülözőknek visszanyerni önbizalmukat és kontrollálni az életüket.

Bottura nem is szereti a népkonyha kifejezést, inkább étteremnek nevezi segélyhelyeit.

Milánó után jövőre Párizsban és Nápolyban nyílik olyan ingyenes étterem, ahova nem a kifinomult gasztronómia, a „fine dining” tehetős híveit várják. A francia fővárosban márciustól a Madeleine-templomban kreálnak ételeket a nélkülözőknek neves mesterszakácsok a még fogyasztható, de esztétikai okokból eladhatatlan élelmiszerekből. A templom kriptájában, ahol a Bottura-féle ingyenkonyha lát majd el élelemmel 70-90 rászorulót, már most is oszt élelmet egy segélyszervezet.

A párizsi projekt megvalósításán együtt dolgozik Bottura karitatív szervezete, a Food For Soul és a Voyageurs du Monde francia segélyszervezet. A Food for Soult az olasz sztárséf azért hívta életre, hogy a társadalmi kirekesztettség és az élelmiszerekkel való pazarlás ellen küzdjön.

A 2016-os riói olimpia idején Bottura két más mesterszakáccsal együtt 5000 brazil rászoruló részére főzött ételt. A sztárséf modenai luxuséttermét, az Osteria Francescanát ugyanabban az évben a világ legjobb vendéglőjének választotta a Restaurant Magazine gasztronómiai szakfolyóirat.

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada, 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint.

Borítókép: AFP PHOTO / Giuseppe Cacace

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!