93.

2019.06.08. 18:08

Megünnepelték Erzsébet királynő „hivatalos” születésnapját

A brit uralkodónak ugyanis kettő van: egy hivatalos és egy valódi.

London, 2019. június 8. II. Erzsébet brit uralkodó (k) családjával nézi a hivatalos születésnapja alkalmából tartott hagyományos lovas díszszemlét a Buckingham-palota erkélyérõl Londonban 2019. június 8-án. A Trooping of the Colour elnevezésû katonai parádét 1748 óta mindig június második szombatján tartják. II. Erzsébet királynõ, a világ legidõsebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója 1926. április 21-én született. MTI/EPA/Neil Hall

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Neil Hall

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 93 esztendős II. Erzsébet királynő „hivatalos” születésnapját.

A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje – 1952 óta, vagyis 67 éve – regnáló uralkodójának „hivatalos” születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak – 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Edvárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

Az idő az oka mindennek

VII. Edvárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

Erzsébet a hagyományoknak megfelelően hintóval érkezett
Fotó: Albert Nieboer / AFP/ROYAL PRESS EUROPE / DPA

Az elgondolás ezúttal félig-meddig bevált: London népe szombaton hűvös, erősen szeles, felhős, de időnként napos időben köszönthette uralkodóját. Ebben a szerencsének is jutott szerep, hiszen alig néhány órával a ceremónia előtt még szakadt az eső a brit fővárosban.

A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

II. Erzsébet királynő 67. alkalommal vett részt ezen az ünnepségen; ez rekord az angol-brit monarchia történetében. Először 1951-ben volt jelen a Trooping the Colour rendezvényen, akkor még hercegnőként beteg édesapja, VI. György király képviseletében.

A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok és az uralkodó azóta mindig jelen volt a ceremónián. A rendezvényt 1955-ben, az akkori országos vasutassztrájk miatt törölték.

Fülöp herceg nem volt ott a parádén

II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg – aki hétfőn ünnepli 98. születésnapját – immár második alkalommal nem volt jelen az ünnepi parádén. Fülöp 2017 őszén visszavonult a közszerepléstől, és bár néha, főleg kisebb családi eseményeken azóta is megjelenik, nagyszabású nyilvános rendezvényeken már nem vesz részt.

Meghan hercegné a szülés óta először jelent meg nyilvános eseményen
Fotó: Neil Hall / MTI/EPA

Az uralkodó az idei parádéra a hagyományoknak megfelelően hintón érkezett a Buckingham-palotából a Mall sugárúton a királyi lovas testőrség laktanyájához, amelynek parkjában csaknem másfél ezer katona díszszemlével tisztelgett előtte.

A királynői hintót két jövendő király kísérte lóháton: Károly trónörökös és elsőszülött fia, Vilmos cambridge-i herceg, aki édesapja után majdan szintén az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

Vilmos öccse, Harry sussexi herceg és Harry amerikai felesége, Meghan hercegnő hintóval érkezett a Buckingham-palotából a ceremónia helyszínére. Meghan először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy négy hete megszületett a házaspár első gyermeke.

Jelen volt Theresa May miniszterelnök, aki formailag pénteken távozott a kormányzó Konzervatív Párt éléről és így kormányfői tisztsége is megszűnt, de utódja július végére várható megválasztásáig ügyvezetőként ellátja a miniszterelnöki feladatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!