sztárok között

2019.07.02. 11:02

Magyar vágót is tagjai közé választott az Oscarról döntő testület

Nyolcszáz új tagot vesz fel soraiba az amerikai filmakadémia, köztük Enyedi Ildikó filmjének vágóját, Szalai Károlyt is.

Budapest, 2017. február 21. Szalai Károly vágó a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjjal elismert Enyedi Ildikó rendezõ díjnyertes, Testrõl és lélekrõl címû filmjérõl tartott sajtótájékoztatón a budapesti Toldi moziban 2017. február 21-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Az Oscar-díjak odaítéléséről döntő Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia (AMPAS) az utóbbi években jelentősen megnövelte tagságának létszámát, hogy a szervezet minél sokszínűbbé, befogadóbbá és globálisabbá váljon. Ennek megfelelően idén újabb 842 tagot invitáltak a szervezetbe. Az 59 országból meghívott új tagok fele nő, 29 százaléka színes bőrű – közölte a filmakadémia.

Az AMPAS 17 ágazatába érkező új tagokkal a testületben a nők aránya 32 százalék lett. 2015-ben, amikor a filmakadémia intenzív bővítése elkezdődött, még 25 százalék volt ez az arány. A színesbőrű tagok száma megduplázódott az említett időszak alatt: 2015-ben 8 százalék volt, idén pedig már 16 százalék a nem fehér tagság.

A filmakadémia létszáma tavaly 928 új taggal nőtt. Ezt a rekordot idén nem döntötték meg, de az idei tagfelvétel is a legjelentősebbek közé tartozik a 92 éves testület életében. A teljes tagság létszáma már meghaladja a kilencezret.

Az újonnan meghívottak között szerepel a filmakadémia honlapján közzétett lista szerint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Oscar-jelölt filmjének vágója, Szalai Károly is.

A színészek és zenészek közül meghívást kapott Winston Duke, Elisabeth Moss, Letitia Wright, Claire Foy, Sterling K. Brown, Tom Holland, Gemma Chan, Will Poulter, Lady Gaga és Adele is.

A rendezők közé kapott meghívást mások mellett Jonathan M. Chu (Crazy Rich Asians), Phil Lord, Christopher Miller (Pókember – Irány a Pókverzum), Nisha Ganatra (Late Night), Liza Johnson (Elvis & Nixon) és Jon Baird (Stan & Ollie).

A filmes vezetők közül Cathleen Taff, a Disney nemzetközi forgalmazási elnöke, Julie Rapaport, Amazon Stúdió filmes társigazgatója és a Disney hamarosan induló streaming szolgáltatásának programigazgatója, Matt Brodlie ugyancsak az új tagok között van.

Az Oscar-díjak átadását jövőre február 9-én rendezik meg Hollywoodban.

Borítókép: Szalai Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!