Kalandos nyomozás

2019.11.18. 16:29

A műkincsek Indiana Jonesa találta meg Oscar Wilde ellopott gyűrűjét

A csatosöv-alakú barátsággyűrűt 2002-ben lopták el.

Oscar Wilde

Forrás: Pixabay

Csaknem 20 év után sikerült a nyomára bukkanni egy ellopott gyűrűnek, amelyet annak idején Oscar Wilde és egy diáktársa ajándékozott egy közös barátjuknak.

Wilde és Reginald Harding 1876-ban adta a 18 karátos aranygyűrűt barátjuknak, William Wardnak, amikor Wilde az Oxfordi Egyetemhez tartozó Magdalen College hallgatója volt.

Az ékszeren görögül olvasható a felirat, miszerint Szeretetből adott ajándék valakinek, aki szeretetre vágyik, a belsejében pedig az ajándékozók és az ajándékozott monogramjai láthatóak, vagyis OF OF WW és RRH-tól WWW-nek.

A csatosöv-alakú barátsággyűrűt 2002-ben lopták el a Magdalen College-ból, amikor az intézmény egy volt takarítója, Eamonn Andrews betört az épületbe, majd tetemes mennyiségű whisky elfogyasztása után a gyűrűvel és két másik tárggyal távozott.

Az ékszer árát akkoriban több mint 40 ezer euróra (13,4 millió forint) becsülték.

Az intézmény jutalmat is ígért a becsületes megtalálónak, ám miután elkapták a tolvajt, az elmondta a bíróságon, hogy egy ócskásnak adta el a gyűrűt.

2015-ben aztán egy orosz feliratú viktoriánus kori gyűrűről kezdtek el pletykálni a műtárgyak feketepiacán idézte fel a műkincsek Indiana Jonesaként„ emlegetett Arthur Brand, a gyűrű megtalálója. Tudtam, hogy Oscar Wilde gyűrűjét ellopták az oxfordi Magdalen College-ból és hogy görög felirat van rajta. Csakis ugyanarról a gyűrűről lehetett szó tette hozzá a holland műkincsnyomozó, aki korábban egy franciaországi jachtról ellopott Picasso-festmény, valamint Hitler lovainak bronzból készült életnagyságú lószobrok, amelyek egykor a náci diktátor berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről megtalálásával szerzett hírnevet magának.

Brand egy londoni műtárgykereskedővel, William Veressel együtt kezdte felgöngyölíteni a szálakat, amelyek végül George Crumphoz, Brand szavaival élve a híres kaszinótulajdonosként tevékenykedő néhai nagybátyja révén a londoni alvilágot igen jól ismerő tisztességes úriemberhez vezettek.

Crump segítségével Brandnek és Veresnek végül sikerült felkutatnia és megszereznie a gyűrűt.

Az ékszer megkerülését egy kis csavar is színesítette, ugyanis nagyon nagy a valószínűsége, hogy a gyűrű felbukkanása összefüggésben van azzal a 2015-ös, regénybe illő londoni ékszerlopással, amikor néhány idősebb bűnöző betört a Hatton Garden értékmegőrző épületébe. A gyűrű felbukkanásával kapcsolatos pletykák a betörést követő hetekben kezdődtek mondta Brand.

Majd hozzátette:

és a gyűrűt a Hatton Garden értékmegőrző épülete előtt adták át nekem, amire az angol humor megnyilvánulásaként tekintettem.

Az ékszer december 4-én, egy kis ceremónia keretében kerül hivatalosan vissza a Magdalen College-hoz.

Borítókép: Oscar Wilde

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!