kulcsfontosságú

2021.01.01. 10:01

Egyetlenegy dolgon múlhat, be tudjuk-e tartani az újévi fogadalmakat

Ezzel a kis trükkel idén végre sikerülhet.

Forrás: Shutterstock

Újabb év veszi kezdetét, és ahogy ez lenni szokott, sokan elgondolkodnak, hogyan javítsanak az életükön, és mit csináljanak eltérően az eddigiektől. De miért nem tudjuk betartani azokat a fogadalmakat, amelyeket az újév beköszöntével teszünk? A Bors utánajárt.

AZONNALI KIELÉGÜLÉS SZINDRÓMA

Azt akarjuk, sőt elvárjuk, hogy a változás azonnal megtörténjen. Mintha végig szeretnénk sprintelnénk egy maratont, majd csalódásként éljük meg, amikor nem érjük el a kívánt eredményt. Ez az egyik legnagyobb probléma.

AZ ÖNBIZALOM HIÁNYA

A korábbi sikertelen újévi fogadalmak enyhén szólva sem adnak túl sok önbizalmat arra, hogy megpróbáljunk valamin változtatni. Sőt ahelyett, hogy az újévet újabb lehetőségként élnénk meg, egyfajta akadályként tekintünk rá. Ezért először meg kell próbálni olyan fogadalmat tenni, amit biztosan be tudunk tartani, és az ebből kapott önbizalom jó alapot adhat a továbbiakhoz.

ELFELEJTÜNK ÖRÜLNI

A legnépszerűbb újévi fogadalmak a testmozgás és az egészséges életmódra való átállás. Mindannyian jobban akarunk kinézni, és jobban akarjuk érezni magunkat, de nem értékeljük az ehhez vezető utat. Pedig a folyamatot élvezni kell, még akkor is, ha lassú. Bizonyos mérföldköveknél jutalmazzuk meg magunkat, ez pedig motiváló lehet.

DRASZTIKUS VÁLTOZÁST AKARUNK

Amikor elkészítjük az újévi fogadalmak listáját, sokszor olyanok is felkerülnek rá, ami drasztikusan megváltoztatja az életünket. Bár ez elsőre jól és izgalmasan hangzik, később túl nehéznek bizonyulhat. Nem szabad megvonnunk magunktól mindent, lépésről lépésre kell haladni.

HIÁNYZIK A NYOMONKÖVETÉS

Mi történik, ha nem nyomonkövethető az év elején tett fogadalom?A legtöbbször szépen lassan egyszerűen elfelejtődik, és ez felér a bukással. Az új szokások kialakításának egyik fontos eleme, ha követjük a fejlődést, és látjuk, hogyan javult az életmódunk.

A TÁMOGATÁS HIÁNYA

Ahhoz, hogy változtass az életeden, szükséged van mások támogatására. Ez lehet a család, barátok, munkatársak vagy akár egy csoport a Facebookon, Instagramon. A lényeg, hogy találjunk olyan embereket, akik szurkolnak nekünk és számon is kérnek a változásról. Ellenben érdemes kerülni azokat, akik butaságként tekintenek az újévi fogadalmakra.

FOGALMUNK SINCS, HOGY MIÉRT

Azt mindenki tudja, hogy min akar változtatni, de meg kell találnunk a választ arra is, hogy miért? Ez az egyik kulcselem hiányzik a legtöbb újévi fogadalomból. Spórolni akarunk egy bizonyos összeget minden hónapban, de mire? Többet akarunk mozogni, de miért?

Ha ezekre konkrét választ tudunk adni magunknak, az nagyban segít betartani a fogadalmat.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!