Bulvár-celeb

2021.09.21. 12:30

Durva előrejelzés érkezett: ilyen lesz az idei tél

Az előrejelzések alapján ez a tél zordabb lehet, mint az eddigiek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár a hosszú távú előrejelzések sok bizonytalanságot hordoznak magukban, várhatóan hidegebb telünk lesz, mint az eddigiek voltak.

Ennek oka a sarki örvény, ami idén lehúzódhat Európa délebbi részeire is.

A sarki örvény (polar vortex) egy ciklon az Északi-sarkvidék felett, amelynek közepén egy nagy kiterjedésű, alacsony nyomású terület áll az alsó légköri rétegekben. Az ősz során egyre erősödő örvény az óramutató járásával ellentétes irányban forog, és gyakorlatilag úgy működik, mint egy hűtőszekrény ajtaja: ha a ciklon gyorsan kering, a hideg levegőt megtartja a sarkok felett, megóvva a jégsapkákat az olvadástól és a délebbre eső területeket a fagyoktól; ha viszont a ciklon gyengébben kering, a hideg levegő délebbre szabadul, a meleg levegő pedig északabbra is eljuthat – írja a Bors.

A sarki örvény azonban csak az egyik része a történetnek, a másik a kvázi kétéves oszcilláció (QBO). Ez a trópusok felett 20–50 kilométerre keringő keleti és nyugati szeleket jelenti, amelyek iránya nagyjából kétéves periódus szerint váltakozik.

Az idei előrejelzés szerint a szél keleti irányú lesz, ami lassíthatja a sarki örvényt, így a sarkvidékről könnyebben áramlik ki hideg levegő dél felé, például Közép-Európa irányába.

A sarki örvényt lassíthatja az Észak-Atlanti Oszcilláció (NAO) is, ami pozitív érték esetén enyhe légtömegeket szállít a kontinensre, a negatív érték viszont inkább a keleti, szibériai hidegbetöréseknek kedvez. A NAO jelenleg semleges állásban van, ami mérsékelten kedvez a hidegbetöréseknek.

Összességében tehát több jel is arra utal, hogy bizony hideg telünk lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!