Rémisztő

2022.05.12. 22:17

Szörnyű dolog közelít felénk, péntek 13-ra várják

Nem igazán a véletlen műve, hogy tartunk a péntek 13-tól, még a NASA is elismeri.

Minden hónap 13-a emberemlékezet óta az emberiség rettegett dátuma, kiváltképp, ha péntekre esik. Ennek ráadásul nem is légből kapott oka van, még a NASA is elismeri, 2029. április 13-án, pénteken, valami szörnyű közelít felénk.

Apophis, a végzet hírnöke

Amióta ismertté vált, hogy a dinoszauruszok egy szempillantás alatt kipusztultak egy kisbolygó-becsapódástól, az emberiség folyamatosan attól retteg, hogy rá is ez a sors várhat. Már meg is van a végzet hírnöke, vagy inkább a „gyilkos fegyver”: az Apophis nevű földsúroló aszteroida.

Az égitest az egyiptomi mitológia egyik félelmetes alakjáról, a pusztítás, a sötétség és a káosz megtestesítőjéről kapta nevét. Nem is csoda, hiszen az először 2004 MN4 névre keresztelt (azaz 2004-ben felfedezett) kisbolygó

 2,7 százalékos eséllyel fog a Földnek ütközni egy évtizeden belül.

Az Apophis kisbolygó szélességét 320 méterre becsülik, vagyis elegendő lehet egy újabb világkatasztrófa előidézéséhez. Emlékeztetőül: a mai Yucatán-félsziget közelében 65,5 millió éve becsapódott, és a dinók kihalását okozó kisbolygó legalább 10 kilométer átmérőjű volt.

„Nem kell túlzottan aggódnunk, de a becsapódás esélyének mértéke kissé riasztó”

– próbál megnyugtatni mindenkit Paul Chodas, a NASA egyik szakembere. Az Apophis egyébként Európából, Ázsiából és Afrikából is látható lesz majd, utána pedig 1000 évig nem fordul elő hasonló eset a bolygónk életében.

Az Apophis kapcsolódik egy régi babonához, hiszen az égitest becsapódása akár 2029. április 13-án is megtörténhet, amikor alig 30 ezer kilométerre halad el a bolygónk mellett. Április 13-a pedig akkor éppen péntekre esik - írja a Bors.

Borítókép: illusztráció
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában