Nagyon talányos

2022.08.15. 13:55

Naprendszeren túlról érkező ismeretlen objektum csapódott a Földbe

Titokzatos csillagközi objektum csapódhatott a Földbe. Egy kutatócsoport most azt tervezi, hogy begyűjti a maradványait, amik valószínűleg az óceán mélyén nyugszanak. Egyelőre nem tudni, hogy természetes vagy mesterséges eredetű objektumról van-e szó

Fotó: Shutterstock

2014-ben egy tárgy zuhant az óceánba Pápua Új-Guinea partjainál. Az akkor gyűjtött adatok azt jelezték, hogy a meteorit egy csillagközi objektum lehet, és ha ez igaz, akkor ez csak a harmadik ismert ilyen objektum (az Oumuamua és a Boriszov után); és az első, amelyről tudjuk, hogy a Földön van.

A CNEOS 2014-01-08 névre keresztelt csillagközi objektum a feltételezések szerint körülbelül fél méter széles lehetett, és lehetséges csillagközi eredetét először Amir Siraj akkori végzős hallgató és Avi Loeb, a Harvard professzora ismerte fel - olvasható a Science Alert cikkében, amit az Origo szemlézett.

Az objektum pályájára vonatkozó katalógus adatok alapján Siraj és Loeb arra a következtetésre jutott, hogy a szokatlanul nagy heliocentrikus sebesség miatt a naprendszeren túlról származhat 

- más szóval, olyan sebességgel mozgott, ami arra utal, hogy nem a Nap gravitációs kútján belülről jöhetett.

Van azonban egy bökkenő. Az objektum Földbe való becsapódásának mérésére használt adatok az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egyik kémműholdjáról származnak, amelyet a földi katonai tevékenységek megfigyelésére terveztek. Így tehát a mérés pontos hibaértékei gondosan őrzött titoknak számítanak. Az amerikai hadsereg óvakodik attól, hogy műholdjuk pontos képességei közkinccsé váljanak. A részletek ismerete nélkül a tudományos közösség nagy része érthető módon továbbra sem hajlandó hivatalosan csillagközi objektumnak minősíteni a CNEOS 2014-01-08-at. Siraj és Loeb tanulmánya ezért egyelőre publikálatlan marad, mivel még nem ment át a szakmai lektoráláson.

A két kutató megállapításai 2022 áprilisában nyertek megerősítést, amikor Joel Mozer, az Egyesült Államok űrhadseregének vezető tudósa felülvizsgálta a szóban forgó titkos adatokat, és megerősítette, hogy a NASA-nak bejelentett kellően pontos ahhoz, hogy csillagközi pályára utaljon. 

Bár a CNEOS 2014-01-08 hivatalos tudományos besorolása továbbra is a levegőben lóg, az amerikai űrhadsereg nyilatkozata elég volt ahhoz, hogy Siraj és Loeb meggyőződjenek az objektum csillagközi eredetéről, és javaslatokat fogalmazzanak meg annak felkutatására, valamint tanulmányozására.

A Föld légkörébe lépve a meteorit nagy része valószínűleg elégett, és csak töredékeket hagyott maga után, amelyek szétszóródtak az óceán mélyén. Szerencsére nincs minden veszve, mivel a műhold követési adatai a szél- és óceáni áramlási adatokkal kombinálva észszerű, mindössze 10 km x 10 km-es keresési területet biztosítanak. Ami még fontosabb, hogy a szilánkok várhatóan mágnesesek, így egy nagy mágnessel vontató hajó potenciálisan fel tudná szedni a parányi meteoritdarabokat az óceánfenékről. Siraj és Loeb pontosan ezt tervezi, és ennek megvalósítása érdekében együttműködést kötöttek egy óceántechnológiai tanácsadó céggel.

Egyelőre azt sem tudni, hogy a CNEOS 2014-01-08 természetes vagy mesterséges eredetű objektum. Nyilván az előbbi a valószínűbb, de ebben az esetben is érdemes lenne felkutatni, mivel sok dolgot elárulhat a Naprendszeren kívüli kőzetanyag összetételéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!