Bulvár-celeb

2022.12.27. 10:00

Most már biztos: halált okozhat a túlzott kávéfogyasztás

Egy új, minden eddiginél átfogóbb vizsgálat eredménye szerint a súlyos magasvérnyomással küzdők esetében a napi kettő vagy annál több kávé fogyasztása halálos is lehet.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: LightField Studios

A Japánban, több mint 18600 férfi és nő bevonásával végzett vizsgálat arra jutott, hogy a súlyos magasvérnyomás-betegek körében a napi kettő vagy annál több kávé fogyasztása kétszeresére emeli a keringési eredetű halálozás kockázatát ahhoz képest, mintha ugyanazok a betegek egyáltalán nem innának kávét. Napi egy csésze kávé még vérnyomástól függetlenül veszélytelennek bizonyult, a zöld tea pedig – koffeintartalma ellenére – bárki számára nyugodtan fogyasztható - írja az Origo.

A kávé kockázatnövelő hatásától csak azoknak kell tartaniuk, akiknek tartósan 160/100 Hgmm fölötti a vérnyomásuk.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság, a Food and Drug Administration (FDA) adatai szerint egy csésze tea – akár zöld, akár fekete – nagyjából 30-50 milligramm koffeint tartalmaz, míg egy azonos méretű csésze kávé inkább 80-100 milligrammot.

Korábbi kutatások azt találták, hogy napi egy kávé elfogyasztása segíthet a szívrohamon átesetteknek a halálozási kockázat csökkentésében, sőt, az egészségesekben is hozzájárulhat a szívroham és a stroke megelőzéséhez. Emellett több különböző tanulmány is azzal a konklúzióval zárult, hogy a rendszeres kávéivás csökkenti egyes krónikus betegségek – köztük a 2-es típusú cukorbetegség és egyes daganatok – kialakulásának rizikóját.

Tanulmányunkkal azt kívántuk tisztázni, hogy vajon a kávé ismert védőhatása a különböző fokú magasvérnyomás-betegséggel élőkre is érvényes-e, és megvizsgáltuk a zöld tea hatását is ugyanebben a népességcsoportban – fejtette ki Hiroyasu Iso, a tokiói Nemzeti Globális Egészségügyi és Gyógyászati Központ egészségpolitikával foglalkozó kutatóintézetének igazgatója és az Oszakai Egyetem professzor emeritusa, a tanulmány rangidős szerzője. 

"Ismereteink szerint ez az első olyan tanulmány, amely összefüggést mutat ki a napi kettő vagy annál több kávé elfogyasztása és a keringési eredetű halálozás között a súlyos magasvérnyomás-betegekben."

A japán vizsgálatban több mint 6570 férfi és 12000 nő szerepelt, akiknek az életkora a kutatás kezdetekor 40-79 év közé esett. A résztvevőket egy 1988 és 1990 között indított nagyszabású, daganatkockázatot értékelő hosszútávú megfigyelési program alanyai közül választották. A megfigyelési időszak 2009-ig, vagyis 19 éven át tartott, s ez idő alatt a résztvevők rendszeresen részt vettek orvosi vizsgálatokon, illetve kérdőíveket töltöttek ki az életvitelüket, étrendjüket és egészségügyi problémáikat illetően.

A megfigyelési periódus alatt 842 szív- és érrendszeri halálozást regisztráltak a vizsgálati csoportban. A valamennyi résztvevőre kiterjedő elemzés eredményei szerint a 160/100 Hgmm-es vagy annál magasabb vérnyomásúak körében a napi legalább két csésze kávé fogyasztása a keringési halálozás kétszeres kockázatemelkedésével mutatott összefüggést azokhoz a résztvevőkhöz viszonyítva, akik ugyanilyen vérnyomás mellett egyáltalán nem kávéztak. Napi egyetlen csésze kávé elfogyasztása ugyanakkor egyik vérnyomáskategóriában sem mutatott összefüggést a keringési halálozással. Hasonlóképp, a zöld tea fogyasztása sem társult fokozott keringési rizikóval.

Eredményeink alátámasztják azt a véleményt, miszerint a súlyos magasvérnyomás-betegségben szenvedőknek nem kellene túlzottan sok kávét inniuk, mivel a súlyosan hipertenzív betegek érzékenyebbek a koffeinre, ezért a túlfogyasztás káros következményei felülmúlhatják a védőhatást, és növelhetik a halálozás kockázatát – szögezte le Iso.

A zöld tea kedvező hatásaiért a benne található polifenolok lehetnek a felelősek. Ezek a vegyületek különböző növényekben megtalálható, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású mikrotápanyagok. A kutatók megjegyezték, hogy a polifenolok lehetnek az okai annak, amiért csak a kávéfogyasztáshoz kapcsolódott fokozott halálozási rizikó a magasvérnyomás-betegekben, miközben nemcsak a kávé, de a zöld tea is tartalmaz koffeint.

A teljes cikket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!