Bulvár-celeb

2023.06.11. 18:50

Hónapokra internet nélkül maradhatunk

A tudósok figyelmeztetést adtak ki egy olyan napvihar lehetséges hatásairól, amelyet „internet-apokalipszisnek” neveznek, és amely a következő évtizedben bekövetkezhet.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: muratart

A NASA Parker Solar Probe sikeresen átjutott a napszélen, értékes információkat gyűjtve a Nap működéséről, hogy megelőzze az esetleges „internet-apokalipszist", amely megzavarhatná a kommunikációs és elektromos hálózatokat a Földön.

A tudósok figyelmeztetést adtak ki egy olyan napvihar lehetséges hatásairól, amelyet „internet-apokalipszisnek” neveznek, és amely a következő évtizedben bekövetkezhet.

Stuart Bale professzor, a tanulmány vezetőszerzője, aki az egyesült államokbeli Kaliforniai Egyetem munkatársa, elmagyarázta a napszél megértésének jelentőségét.

A szél rengeteg információt szállít a Napból a Földre. A napszél mechanizmusának megértése tehát gyakorlati okokból fontos a Földön. Ez hatással lesz arra, hogy megérthessük, hogyan szabadítja fel a Nap az energiát, és hogyan hozza létre a geomágneses viharokat - amelyek veszélyt jelentenek a kommunikációs hálózatainkra

- magyarázta a Mirrornak. A portál szerint egy ilyen történés miatt az emberek hónapokra vagy akár évekre internet-hozzáférés nélkül maradhatnak, műholdak és elektromos vezetékek válhatnak használhatatlanná. A Parker Solar Probe fejlett műszereivel páratlan részletességgel észlelte a napszelet, és fontos információkat fedezett fel - idézi a Bors. 

A Parker Solar Probe küldetése során szerzett, a Nature folyóiratban közzétett ismeretek jelentősen segítenek majd a napviharok előrejelzésében, amelyek a műholdakra és az elektromos hálózatokra is szörnyű hatással lehetnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!