Bulvár-celeb

2024.04.26. 04:05

Kiderült, mitől félt a legjobban Stephen Hawking

Az egykori fizikus, Stephen Hawking különös véleménnyel volt a földönkívüli civilizációkról.

Stephen Hawking

Fotó: Notimex via AFP

Az emberek már több mint egy évszázada kutatják az értelmes földönkívüli civilizációk nyomait az univerzumban. Bár ezen a téren még nem tettünk semmilyen korszakalkotó felfedezést, a bolygókutatásban már elég jók vagyunk, az 1990-es években történt első exobolygó megtalálása óta több mint 5000 bolygót azonosítottunk csak a Tejútrendszeren belül – írja az Origo.

A színképelemzés segítségével még azt is meg tudjuk mondani, hogy az egyes bolygókon van-e bármi jel, ami életre utalhat, és akadnak is ígéretes jelöltek: a K2-18b katalógusjelű exobolygón sikerült dimetil-szulfidot észlelni. Ezt a vegyületet jelen tudásunk alapján csak élőlények tudják előállítani. Kérdés, hogy ha sikerülne értelmes civilizációra bukkanni a Földön kívül, felvegyük-e velük a kapcsolatot.

Ez nem mindenki szerint jó ötlet. A 2018-ban elhunyt világhírű fizikus, Stephen Hawking például egyenesen úgy gondolta, öngyilkosság lenne, ha válaszolnánk egy földönkívüli faj üzenetére.

– Nem tudjuk, milyenek az idegenek, az embereket viszont jól ismerjük. Elég megnéznünk a történelmet, az emberiség és a kevésbé intelligens életformák kapcsolatfelvétele szinte mindig tragédiával végződött a fejletlenebb faj számára. Egy civilizáció, amelyik képes fogni az üzenetünket és értelmezni azt, jóval előttünk járhat technológiai fejlettségben. Ha ez így van, akkor sokkal erősebbek nálunk, és valószínűleg úgy tekintenek ránk, mint mi a baktériumokra.

– mondta egy 2015-ös nyilatkozatban Stephen Hawking.

A sötét erdő hipotézis

Hawking nézetét tükrözi Cixin Liu kínai sci-fi író A sötét erdő című műve. A regény egyik központi karaktere azzal érvel, hogy mivel az emberiség nem ismeri az idegen civilizációk szándékait, érdemesebb lenne csendben maradnunk, és felhagynunk a kapcsolatfelvételi kísérletekkel.

A félelmek ellenére Hawking tudományosan és pénzügyileg is támogatta az idegenek keresését, csupán a kapcsolatfelvételt tartotta kerülendőnek.

Természetesen az is könnyen elképzelhető, hogy az irányítás már rég kicsúszott a kezeink közül; az elmúlt 100 évben rengeteg jelet sugároztunk az űrbe, így a földönkívüliek – ha elég élelmesek és rendelkeznek a megfelelő technikával – könnyen észlelhettek minket, sőt, talán már azt is tudják, merre keressék a Földet.

Ebben az esetben nem maradt más választásunk, kommunikálnunk kell velük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában