Kormánybizottság

2017.11.03. 13:58

Szijjártó: lendületes Budapest és Szófia gazdasági együttműködése

A Bulgária és Magyarország között az európai sorskérdésekben vallott azonos álláspont megteremti a lehetőségét annak, hogy a gazdasági együttműködés akadálymentes legyen, és soha nem látott lendületet kapjon – jelentette ki Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter pénteken azt követően tartotta meg szófiai sajtóértekezletét, hogy részt vett pénteken a Magyar-Bolgár Gazdasági Együttműködési Kormánybizottság alakuló ülésén.

Bulgária és Magyarország szövetségesként sok területen számíthat egymásra, a két ország között a politikai együttműködés problémamentes – tette hozzá.

A két ország egyebek között szövetségese egymásnak a kontinens energiabiztonságát érintő kérdésekben. Infrastrukturális hiányosságok miatt a közép-európai gázellátás biztonságáról beszélni egyelőre merészség, azonban Bulgária, Szerbia és Magyarország összefogásából 2019 végére lehetőség nyílik arra, hogy déli irányból újabb oroszországi gázforrások nyíljanak meg a nyugat-balkáni és a közép-európai térség számára – mondta a miniszter. Így a három ország együttműködése nyomán ettől az időponttól Magyarország déli irányból jelentős mennyiségű, évente hat milliárd köbméter körüli gázt tud majd importálni. Az új déli irányú gázszállítási útvonal még versenyképesebbé fogja tenni mind a három ország gazdaságát – állapította meg.

A Bulgária és Magyarország közötti kereskedelmi forgalommal kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta: tavaly 1,3 milliárd euró értékű volt a forgalom, és értékben az idén már az első nyolc hónapban meghaladták az egymilliárd euró. Így az év végére a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelentősen növekedni fog – jelentette ki.

A Szijjártó Péter vezette magyar delegáció látogatása alkalmával a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Bolgár Befektetési Ügynökség együttműködési megállapodást kötött. Ezzel kapcsolatban a miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: Budapest nyitott a magyar Eximbanknál egy 510 millió eurós hitelkeretet a magyar-bolgár kétoldalú gazdasági együttműködés további fejlesztésére, és megállapodtak egy magyar és bolgár startupokat támogató alap létrehozásában.

A két ország továbbra is fenntartja szoros mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködését, és miután újra van rendszeres közvetlen légi járat a két főváros között, turisztikai együttműködésükre is nagyobb hangsúlyt helyeznek a jövőben – jegyezte meg végül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!