Sokakat érint

2023.04.11. 12:11

A magas költségek sok esetben akadályozzák a meddőség kezelését

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése szerint a világon nagyjából minden hatodik ember meddőségben szenved.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ground Picture

A meddőség a férfi vagy női reproduktív rendszer betegsége, amelyet a rendszeres, védekezés nélküli szexuális együttlét 12 hónapos vagy hosszabb ideje utáni sikertelensége határoz meg. 

A felnőtt lakosság körülbelül 17,5 százaléka, vagyis világszerte nagyjából minden hatodik ember meddőségben szenved – állapítja meg új jelentésében az Egészségügyi Világszervezet. 

A WHO szerint az eredmények azt mutatják, hogy a rászorulók körében sürgősen növelni kell a megfizethető hozzáférést a jó minőségű termékenységi ellátáshoz.

Az új becslések szerint a meddőség előfordulási gyakorisága 17,8 százalék volt a magas jövedelmű országokban és 16,5 százalék az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A százalékok közötti alacsony eltérés jól mutatja, hogy a probléma globálisan jelent komoly egészségügyi kihívást.

A jelentés feltár egy fontos igazságot: a meddőség nem tesz különbséget

 – mondta dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, majd hozzátette, hogy a meddőség világszerte milliókat érint. 

Javaslata szerint ki kell terjeszteni a termékenységi ellátáshoz való hozzáférést, és biztosítani kell, hogy ez a kérdés többé ne kerüljön háttérbe az egészségügyi kutatásban és szakpolitikában. Emellett biztonságos, hatékony és megfizethető módszerekkel kell segíteni azokat, akik szülővé szeretnének válni.

A magas költségek sok esetben akadályozzák a meddőség kezelését

A probléma nagysága ellenére a meddőség megelőzésére és kezelésére szolgáló megoldások, mint az in vitro megtermékenyítés (IVF), továbbra is alulfinanszírozottak. A HRP és a WHO által finanszírozott új kutatás alapján felmérték a meddőségi kezelésekkel kapcsolatos költségeket az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Az elemzés megállapította, hogy az IVF egyetlen kezeléséért fizetett orvosi költségek gyakran magasabbak voltak, mint az emberek többségének éves bevétele. Ez a világ többségének megfizethetetlen költségeket jelent.

Jelenleg a legtöbb országban a termékenységi kezeléseket nagyrészt saját zsebből finanszírozzák – ami gyakran súlyos pénzügyi költségekkel jár. A magas költségek gyakran megakadályozzák az embereket abban, hogy meddőségi kezelésekhez jussanak. Akik pedig igénybe veszik a kezeléseket, gyakran szegénységbe sodorhatnak.

Az állami finanszírozás jelentősen javíthatja a kezeléshez való hozzáférést, és megvédheti a szegényebb háztartásokat attól, hogy ennek következtében elszegényedjenek

 – mondta dr. Pascale Allotey, a WHO szexuális és reproduktív egészségügyi és kutatási igazgatója. 

Itt elolvashatja a Magyar Nemzet teljes cikkét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!