Energiabiztonság

2024.01.17. 16:52

Új lehetőségek nyílhatnak a gázszállításban Magyarország számára

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook bejegyzése szerint rövidesen megnyílhat egy újabb diverzifikációs lehetőség Magyarország számára, ami ismét hozzátehet az energiabiztonságunkhoz.

MW

Szijjártó Péter és Eli Cohen nem először találkoznak egymással

Forrás: Facebbok / Szijjártó Péter

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett rá, hogy Eli Cohen energiaügyekért felelős minisztert még izraeli külügyminiszterként járt az otthonában Dunakeszin és kollégaként is sokat beszélnek, „ami most nagyban megkönnyíti a helyzetet”. 

Én magam 2012-ben, 12 évvel ezelőtt tárgyaltam először itt, Izraelben még államtitkárként arról, hogyan lehetne az izraeli gázt bevonni a magyar energiaellátásba. Akkor részben kinevettek, részben támadtak mindezért. Most viszont ott tartunk, hogy mindaz, ami akkor elindult, nagyon rövid időn belül valósággá tud válni.

– jegyezte meg a politikus, aki hozzátette, hogy azok az offshore gázmezők, amelyekből Izrael termeli ki a földgázt, sok százmillió köbméternyi tartalékkal, készlettel rendelkeznek. 

Az ország most Egyiptom irányába fogja növelni az exportját, ahol hamarosan adottak lesznek az infrastrukturális feltételek arra, hogy Európa irányába nagy mennyiségű földgázt indítsanak meg

– közölte Szijjártó, ez pedig szerinte a magyar földgázellátás számára is új lehetőségeket rejt magában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!