soha nem látott tárgyak

2017.11.29. 17:59

Vándorkiállításra indulnak Tutanhamon kincsei

Külföldre indul vándorkiállításra a Tutanhamon fáraó híres sírboltjából származó páratlan lelet jövőre az egyiptomi fáraó nyughelye megtalálásának közelgő 100. évfordulójára emlékezve.

Forrás: pixabay.com

A California Science Center szerdán bejelentette, hogy a King Tut: Treasures Of The Golden Pharaoh (Tutanhamon, az arany fáraó kincsei) című kiállítás március 24-től 10 hónapon át a Los Angeles-i múzeumban tekinthető meg, majd 2019 januárjában Európába viszik a tárlatot egy tíz várost érintő vándorkiállításra.

A múzeum szerint ez a Tutanhamon sírboltjából származó legnagyobb gyűjtemény, amelyet Egyiptomon kívül bemutatnak. A 150 kiállított tárgy 40 százaléka először és utoljára hagyja el Egyiptom földjét, mielőtt állandó kiállításon mutatják be a gízai piramisok közelében jelenleg épülő Nagy Egyiptomi Múzeumban.

A Kr.e. 1342 és 1324 között élt és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét.

A különleges kincseknek csak egy részét láthatta a közönség a kairói Egyiptomi Régiségek Múzeumában, ahol november közepén kiállítás nyílt a sírboltból származó eddig soha nem látott aranydíszekből is.

Borítókép: Pixabay

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!