Ieoh Ming Pei

2019.05.17. 08:52

Százkét éves korában elhunyt a Louvre üvegpiramisának alkotója

A kínai-amerikai művész alkotásai között van a párizsi Louvre előtti üvegpiramis, a bostoni Kennedy Könyvtár, vagy épp a washingtoni Szépművészeti Múzeum keleti szárnyának modern épülete.

(190517) -- BEIJING, May 17, 2019 (Xinhua) -- File photo taken on Dec. 16, 2009 shows world-renowned architect Ieoh Ming Pei attending a dinner event at the Museum of Chinese in America in New York, the United States. Ieoh Ming Pei, commonly known as I.M. Pei, has died at age 102, according to multiple reports on May 16, 2019. Pei was born in Guangzhou of China and moved to the United States in 1935. He won a wide variety of prizes and awards in the field of architecture. (Xinhua/Wang Jiangang)

Forrás: AFP

Fotó: Xinhua/Wang Jiangang

New Yorkban 102 éves korában elhunyt Ieoh Ming Pei, a világhírű kínai-amerikai építész – jelentette a The New York Times című lap csütörtök este az építész fiára hivatkozva.

A Kantonban született Pei 18 esztendős kora óta élt az Egyesült Államokban, kiemelkedő alkotásai szerte a világban dicsérik tehetségét. Alkotásai között van a párizsi Louvre előtti üvegpiramis, a bostoni Kennedy Könyvtár, a washingtoni Szépművészeti Múzeum keleti szárnyának modern épülete vagy a Katarban nemrégiben megnyílt Iszlám Művészeti Múzeum, de tervezett iskolákat, kórházakat, irodaépületeket, lakóházakat is. Munkásságát számtalan amerikai és nemzetközi díjjal ismerték el.

Egy tehetős bankár fiaként érkezett az Egyesült Államokba, kevés angoltudással. Elvégezte a tekintélyes bostoni műegyetemet, majd ipari formatervezésből mesterfokú diplomát szerzett a Harvardon. Saját céget alapított 1955-ben.

Tizenkét évvel később, 1967-ben a coloradói Boulderban épített, a Sziklás-hegységhez illeszkedő légkörkutató intézet megtervezésével robbant be az építészvilágba.

Mint később emlékezett: „hálózsákkal és olcsó vörösborral” ment terepfelmérésre Walter Orr Robertsszel, az intézet alapító igazgatójával.

Pei nagy műgyűjtő volt, valamint a költészet és a természet szerelmesként is számon tartották. Feleségét, akivel hetvenkét évig élt házasságban, öt éve vesztette el.

Borítókép: Ieoh Ming Pei 2009-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!