kinevezés

2020.05.20. 13:02

Matthijs Wouter Knol lesz az Európai Filmakadémia új igazgatója

A holland Matthijs Wouter Knol lesz az Európai Filmakadémia (EFA) új igazgatója. A berlini székhelyű szervezet kedden jelentette be, hogy Marion Döring utódja 2021 januárjától veszi át a posztot.

„Matthijs Wouter Knol személyében olyan minőséggel és rátermettséggel bíró szakember érkezik, aki az Akadémiát az előtte álló út következő szakaszába képes vezetni. Mélyen gyökerező tudása az európai filmiparról és a moziról magáról kétségbevonhatatlan” – fogalmazott Mike Downey, az EFA elnöke az MTI-hez is eljuttatott közleményben.

Az új igazgató a Leideni Egyetemen és a római Holland Királyi Intézetben jelenkori történelmet tanult, majd szabadúszó újságíróként, valamint dokumentumfilmes produkciók számára dolgozott. Részt vett az amszterdami nemzetközi dokumentumfilm fesztivál (IDFA) szervezésében, hat éven át volt a Berlinale Talents programjának menedzsere, 2014 óta e fesztivál European Film Market igazgatójaként tevékenykedik.

Az EFA csapatához idén novemberben csatlakozik. Matthijs Wouter Knol kinevezése kapcsán hangsúlyozta:

az Európai Filmakadémia egyre inkább élettel teli platformja és a legmegfelelőbb helye lesz az európai energiáknak, tehetségeknek és ötleteknek.

Az igazgatói tisztségből visszavonuló Marion Döring a kezdetektől, 1988-tól kapcsolódott az Európai Filmakadémia történetéhez. Eleinte az Európai Filmdíj mellett dolgozott PR menedzserként, később az EFA hatékonyságáért és kiadványaiért felelt projektmenedzserként. Az igazgatói posztot 1996 óta töltötte be.

„Alapos és profi szaktudása, személyisége és energiája ideális kombináció ahhoz, hogy az EFA-t egy új korszakba vezesse” – mondta Marion Döring.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!