emlékezés

2020.07.17. 23:07

Ennio Morricone nevét veszi fel egy római koncertterem

A római városházán tartott ünnepségen Giuseppe Tornatore Oscar-díjas filmrendező könnyeivel küszködve méltatta a zeneszerzőt.

Róma önkormányzata megszavazta pénteken, hogy a július 6-án elhunyt Ennio Morricone zeneszerző nevét veszi fel a város egyik koncertterme, a L Auditorium Parco della Musica. A koncerttermet a jövőben Ennio Morricone Auditoriumnak hívják.

A római városházán pénteken tartott ünnepségen Giuseppe Tornatore Oscar-díjas filmrendező, akinek Cinema Paradiso című filmje Morricone szentimentális zenéjével elnyerte az amerikai filmakadémia legjobb idegennyelvű filmért járó díját, könnyeivel küszködve méltatta a zeneszerzőt. Felidézte, hogy Morricone szeretett arról beszélni, hogy „a csendben az ember megtalálja a kulcsot a zenéhez..., a csendhez és a szünetekhez”.

„Lehetséges, hogy a néhány nappal ezelőtti halála által előidézett csend lesz az, amelyet a legkeservesebb lesz számunkra hallgatni, mivel az egy hosszú, hosszú csend lesz” – hangoztatta.

Morricone több mint 500 film zenéjét írta, köztük az Egy maréknyi dollárért és a Volt egyszer egy vadnyugat című klasszikusokét.

Utóbbi műve lett minden idők egyik legkelendőbb instrumentális filmzenéje, amelyből több mint tízmillió példány kelt el, A Jó, a Rossz és a Csúf filmzenéje a második helyen áll a valaha komponált legjobb filmzenék Top 200-as listáján. Öt alkalommal jelölték Oscar-díjra, mielőtt 2007-ben megkapta az amerikai filmakadémia kitüntetését életművéért, és 2016-ban az Aljas nyolcas című Tarantino-filmhez komponált zenéjéért elnyerte a kategória Oscar-díját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!