hagyaték

2021.02.21. 09:21

Minden korábbinál keresettebbek a csomagolóművész munkái

A tavaly elhunyt, gigászi installációiról híres Christo és felesége, Jeanne-Claude magánygyűjteménye egy részét 8 millió euróért árverezték el Párizsban.

US Bulgarian born wrapping artist Christo (R) and his wife Jeanne-Claude present a drawing of the German Reichstags building as they would like to see it during the opening of their exhibition "Three Works in Progress" in Berlin on June 15, 1995. - The couple are due to wrap up the Reichstag in the near future and informed visitors that their next project will involve spanning rolls of cloth over a river in the US. (Photo by Katrin GUENTHER / DPA via AFP) (Photo by KATRIN GUENTHER / DPA / DPA/AFP)

Forrás: DPA/AFP

Fotó: KATRIN GUENTHER

A kollekció szerdán eladott 28 darabja között szerepeltek az Esernyők című, 1991-es projektről készült rajzok: annak idején esernyők ezreit feszítették ki egyszerre Japánban és Los Angelesben.

Kevesebb mint egy évvel azután, hogy a bolgár származású amerikai művész 84 évesen meghalt, minden korábbinál keresettebbek a művei.

A szerdai aukción 2,5-3,8 millió eurót vártak összesen a gyűjtemény darabjaiért, melyet amerikai, ázsiai és európai vásárlók vettek meg.

A sárga kaliforniai esernyőkről a projekt előkészítésekor rajzolt kép rekordot állított fel: 1,7 millióért kelt el, ez magasabb ár, mint amennyit korábban Christo-műért árverésen adtak. A párja, a japán verzió 1,2 milliót hozott.

Csütörtökön árverezik a magánkollekció további darabjait.

Christo és felesége 51 éven át dolgoztak együtt Jeanne-Claude 2009-ben bekövetkezett haláláig. A világ számos emblematikus épületének és tájképi elemének, köztük a párizsi Pont Neuf híd és a berlini Reichstag épületének művészi színvonalú becsomagolásával váltak világhírűvé.

Christo felesége halála után is folytatta gigantikus projektjeit, halála előtt a párizsi Diadalív becsomagolásán dolgozott, de a koronavírus-járvány miatt ezt jövőre halasztották. A francia főváros egyik jelképének számító Diadalív becsomagolásához 25 ezer négyzetméternyi újrahasznosítható műszálas szövetet és 7 kilométernyi vörös kötelet akart felhasználni. Az akció nem marad el, a tervek szerint 2021. szeptember 18. és október 3. között hajtják végre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!