Hagyaték

2021.08.16. 12:44

Mozart apjának eltűntnek hitt szimfóniája visszatér Lambachba

Leopold Mozart elveszettnek hitt Új lambachi szimfóniája 80 év után visszatér hétfőn a felső-ausztriai Lambach bencés apátságba a bajorországi Augsburgból.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az eltűnt művet 2019-ben véletlenül fedezték fel.

Peter Deinhammer, a lambachi zenei archívum vezetője szerint Augsburg 1941-ben múzeumot kívánt létrehozni Leopold Mozart, Amadeus Mozart apja szülőházában. A szintén zeneszerző apa nem élt sokat a városban, ezért nem volt zenei hagyatéka annak archívumában. A város ezért kölcsönadományokat keresett múzeumához először Salzburg, majd a Duna tágabb térségében.

Amikor a nácik 1941-ben bezárták a lambachi apátságot, mintegy 30 mű került Augsburgba kölcsönszerződés kíséretében. Ezek felét 1955-ben felvásárolták, a többi továbbra is a kölcsönadott művek kategóriájában maradt. 2019-ben az augsburgi archívumban történt takarítás során bukkantak a kölcsönadott művekre, miközben Lambachban megtalálták a kölcsönzéshez kapcsolódó levelezést tartalmazó mappát.

A két város 2020 februárjában megegyezett az értékes zenei emlékek visszaadásáról.

Elsősorban Leopold Mozart ritka műveiről van szó, például az Új lambachi szimfóniáról, melyet fia egy szimfóniájával együtt 1769-ben Amandus Schickmayr apátnak szenteltek.

A Lambachba visszatérő művek között vannak a városban a kora 18. században alkotó más zeneszerzők ritka alkotásai is.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!