Zavarok és kudarcok

2022.03.09. 10:40

A filmvásznon borul újra tűzbe a Notre-Dame

A film a késő délutáni első füsttől a tűz 15 órával későbbi teljes eloltásáig tartó történetet eleveníti fel.

Csaknem három évvel a párizsi Notre-Dame-székesegyházban keletkezett tűzvész után Jean-Jacques Annaud rendező  epikus és ambiciózus filmben követi nyomon a katasztrófát és a hibák sorozatát, amely majdnem veszélyeztette a székesegyház megmentését. A Fekete-fehér színesben (1976) és A tűz háborúja (1981) Oscar-díjas rendezője 78 évesen jegyzi az első filmet a 2019. április 15-i katasztrófáról, amikor Párizsban majdnem összeomlott a lángok martalékává vált gótikus katedrális.

A thriller és a hollywoodi katasztrófafilm elemeit elegyítő, Lángban áll a Notre-Dame című film a késő délutáni első füsttől a tűz 15 órával későbbi teljes eloltásáig tartó történetet eleveníti fel. A rendező hozzáférhetett a nyomozati anyagokhoz és interjút készített a főbb érintettekkel is.

Amikor a tűz után belenéztem a dokumentációba, és kiderült, mi történt, nem hittem el, hogy minden igaz

– nyilatkozta Jean-Jacques Annaud.

Az elejétől a végéig zavarok, kudarcok és egészen hihetetlen akadályok sorozata volt

– mondta el egy interjúban a rendező, aki a film készítésekor támaszkodott a párizsi tűzoltóság technikai és tudományos tanácsaira is.

A Notre-Dame leégése ügyében még tart a nyomozás, a bíróságok egyelőre két lehetséges okot vizsgálnak. A feltételezések szerint cigarettacsikk vagy rövidzárlat lehet a tűz véletlenszerű keletkezésének magyarázata. A film mindkét lehetséges okot megmutatja. Az egyik munkás a restaurálás helyszínén a tilalom ellenére dohányzik az ezeréves gerendák erdeje mellett, miközben galambok csipegetik a harangok elektromos kábeleit. Kicsit odébb egy hegesztő a munkája közben lángokat vet egy elhagyott, gyúlékony folyadékot tartalmazó palack mellett.

Nem én végzem a nyomozást. A filmem nem erről szól. Én a meglévő nyomokról beszélek. Újságírói munkát végeztem az információk és vallomások felidézésével. Találkoztam a legtöbb érintett személlyel, a párizsi tűzoltóság tábornoki rangú parancsnokaival vagy a Notre-Dame igazgatójával

– tette hozzá Jean-Jacques Annaud.

A rendező az Editions Gründ kiadónál megjelenteti a film naplóját.

A filmes a hihetetlen tények sorában, a stúdióban rekonstruált lenyűgöző tűzjelenetek mellett megemlítette a tűzjelzők ellenőrzésének elmulasztását, a felügyelet hiányát vagy a párizsi közlekedési dugókat, amelyek lassították a mentési munkálatokat. A közlekedési dugók ugyanis hozzájárultak ahhoz, hogy a katedrális igazgatója nem tudott gyorsan visszatérni, holott ő volt az egyetlen, akinek kulcsa volt a katedrális szentélyéhez.

Ilyen akadályt jelentett a tűz megfékezésében az is, hogy az őr, akinek az volt a feladata, hogy meggyőződjék a helyzetről, a templomhajó padlása helyett a sekrestye padlására indult

– jegyezte meg a rendező.

A film Franciaországban március 16-án kerül a mozikba.

Borítókép: Collection ChristopheL via AFP / David Koskas

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!