Párizs mellett

2022.09.17. 17:00

Új impresszionista múzeum nyílt Monet egykori otthonában

Új múzeum nyílt a Párizs melletti Argenteuil egyik svájci menedékházra emlékeztető épületében: itt lakott valaha Claude Monet, aki több impresszionista remekművét alkotta meg itt a Szajna partján.

Claude Monet egykori háza Argenteuilben

Forrás: AFP

Fotó: Stephane de Sakutin

A pályaudvartól két lépésnyire álló, virágoskerttel övezett rózsaszínű ház kis híján a feledés homályába veszett. Claude Monet (1840-1926) 1874-ben költözött ide a családjával, és négy évig élt itt egy olyan időszakban, amikor Argenteuil a párizsiak kedvelt vidéki kirándulóhelye volt.

 

A több tulajdonos által is lakott, idővel elöregedett házat 2003-ban vásárolták meg és az alapoktól kezdve felújították. Most múzeumként születik újjá, első ízben szombattól látogatható az Európai Örökség Napjai alkalmából.

 

A mintegy 150 négyzetméter belső területű Claude Monet Impresszionista Ház inkább a festő helyi éveit, mintsem az életét mutatja be.

A híres normandiai givernyi házával ellentétben, amelyet évente turisták tízezrei látogatnak, itt a látogató hiába keresne ágyat, íróasztalt vagy festőállványt. Mint Stéphanie Feze, az argenteuili városháza örökségvédelmi és idegenforgalmi osztályának munkatársa elmondta, a bútorokat régiségkereskedésben szerezték be, majd átfestették. A fiókokban és az ál-beépített szekrények mögött festmények, illetve kézzel írott levelet másolatai láthatók.

Claude Monet egykori háza
Minden helyiségben az impresszionizmus színei uralkodnak
Fotós: Stephane de Sakutin / Forrás: AFP

 

Minden helyiségben visszafogott hangulat uralkodik: a falaktól a bútorokig minden az impresszionizmus jellemző égkék, őszibarack vagy piszkos rózsaszín árnyalataiban pompázik.

 

A legeredetibb - faillatú és hajólámpák díszítette - helyiség Monet-nak arra a hajóműtermére emlékeztet, amelyet saját maga építtetett magának, amikor vizet akart festeni.

A télikertet ezzel szemben teljes egészében Claude Monet azon művei alapján állították helyre, amelyeket ezen a fényben fürdő helyen festett - tette hozzá Stéphanie Feze.

A múzeum Claude Monet argenteuili tartózkodásának kíván emléket állítani, amely nagyon fontos és termékeny szakasza volt életének 

- közölte Laurent Demontoux, Val-d'Oise megyei idegenforgalmi hivatal igazgatóhelyettese.

Ebben az időszakban Monet 259 képet festett, közülük több mint 150-nek ez a környék a témája. 1974-ben, az első impresszionista kiállítás esztendejében Monet hétszer festette meg az argenteuili hidat és négyszer a város fölött a Szajnán átívelő vasúti hidat. Maga a ház is több festményen szerepel. Jól láthatók a zöld zsalugáterek a Camille Monet a kertben Argenteuilben (1976) című vásznon, míg a Nő a kertben (1876) című kép hátterében feltűnnek az egykori veranda körvonalai.

Az új múzeum tovább bővíti Val-d'Oise megye amúgy is gazdag kulturális kínálatát, amely nagy figyelmet szentel a területén valaha élt nagy festőknek, Camille Pissaro pontoise-i múzeumától Auvers-sur-Oise-ig, Van Gogh kedvelőinek elkerülhetetlen zarándokhelyéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!