Artisták a Cirque du Soleil-ben

2024.02.11. 21:19

Magyar cirkuszművészek, akik az emberi teljesítőképesség határát feszegetik

Hét év után újra hazánkba látogatott a világhírű kanadai cirkusz, a Cirque du Soleil. Ezúttal az Ovo című előadását hozta el a közönségnek.

MW-összeállítás

A Cirque du Soleil Ovo című előadása Brazíliában 2019. március 7-én

Forrás: AFP

Fotó: Douglas Magno

Februárban többször is látható lesz a budapesti MVM Dome-ban a világhírű Cirque du Soleil Ovo (tojás) című előadása. A produkcióban ezúttal is lenyűgöző akrobatikus mutatványokat vonultatnak fel, miközben betekintést nyújtanak a rovarok életének egy napjába, az energiával és mozgással teli, szakadatlan körforgásba. 

Press conference about "Ovo", a Cirque du Soleil show directed by Deborah Colker,
Részlet a Cirque du Soleil Ovo (Tojás) című előadásából
Fotó: Tiago Queiroz / Forrás: Agência Estado via AFP

A látványos akrobatikával kiemelik az egyes rovarok egyedi jellegzetességét és képességeit, megmutatva a biológiai sokféleség szépségét, annak minden kontrasztjával és vibrálásával. A trambulinokról ugráló hatalmas tücsköktől a hálójából kitekeredő hipnotikus pókig lenyűgöző látványvilággal indítják be a képzeletet. Igazi családi előadás kétszer 50 percben, gyerekeket és felnőtteket egyaránt elbűvöl. 

Az első előadás előtti kulisszajáráson lapunknak is megmutatták a szervezők, hány fős stáb és milyen profi technika dolgozik a háttérben, hogy a produkció gördülékenyen menjen. Megtudtuk, hogy az előadáshoz a tücskök, a szkarabeuszok és a többi rovar jelmezét mind kézzel készítették. Három hónapon át összesen 300 ember dolgozott rajtuk. A cipők is egyediek. A rengeteg jelmezt a társulattal utazó alkalmazottak javítják, mossák. Összesen 23 kamionnal érkeztek Budapestre, és még a hatalmas mosógépeket is a társulat hozta magával. 

Két magyar artista is tagja a csapatnak, ők az Ovóban a Russian Cradle műsorrészben szkarabeusz szerepében láthatók. A Russian Cradle-ben két fogó egy oszlopon áll, egymásnak háttal, és egy-egy fogó velük szemben. Ők dobálják egymásnak hat méterről az úgynevezett forgókat: az artistanők repülés közben szaltókat és más mozdulatsorokat mutatnak be. 

Az egyik magyar szereplő Kapitány Olívia, aki elmondta, közel kétszáz előadáson vett részt az Ovóval az elmúlt egy évben. Előtte Makaóban dolgozott három évig egy másfajta műsorban, aztán Bécsben látott egy Cirque du Soleil-előadást, elbűvölte a nem trapézos dobás, és ott eldöntötte, szeretné ezt csinálni, ha lehetősége adódik rá. 2022-ben a Cirque du Soleil workshopot szervezett Magyarországon, ott már kipróbálhatta magát, majd nem sokkal később meglátogatta Szaúd-Arábiában a társulat másik magyar tagját, Fülemen Tamást, és ott már öthetes intenzív edzést is ajánlottak. Felmérték, mi a maximum, amire képes vagy képes lehet fizikálisan, és nagy örömére alkalmasnak találták a forgó szerepére. 

SPECTACULO OVO CIRQUE DU SOLEIL, RJ
A Cirque du Soleil Ovo című előadása Rio de Janeiro 2019. március 21-én 
Fotó: Thiago Ribeiro / Forrás: AGIF via AFP

Kérdeztük arról is, van-e bármi a napirendjében, az étkezésében, amire ügyelnie kell. Elsőként a testsúlyát említette, amit bizony szigorúan tartania kell. A napirendje meglehetősen szoros, a többszöri edzés mellett néha csak egy kései ebéd fér bele. Az előadásnapok ennél is feszesebbek, hiszen a sminkjét is saját maga készíti. A többi között ezt is megtanították neki egy két és fél hetes montreáli tréningen, ahol elsajátította a koreográfiát, és méretre szabottan megkapta a jelmezét. 

Kapitány Olívia mosolyogva mesélte: a kanadai mínuszokból egyenesen az egyiptomi hőségbe repült az első előadására. A társulati szerepálmáról elmondta, hogy picit még tökéletesítenie kell a forgótechnikáját, másrészt nagyon örülne, ha az előadásban megkapná a piros pók szerepét. 

Fülemen Tamás – Kapitány Olíviához hasonlóan – korábban élsportoló volt. Ötéves kora óta tornázik, trambulinon világversenyeken is részt vett. 14 évesen még kiválóan szaltózott, de kamaszként megnyúlt és erős testalkatú lett, emiatt már nem lehetett dobálni a levegőben, így fogó lett. Innen szinte egyenes út vezetett a még most is csupán 23 éves artistának a Cirque du Soleil társulatába. A tapasztalatait, a tudását később szeretné továbbadni ifjú, lelkes növendékeknek, akár könyv formájában, akár képzéssel. A fiatal művész azt is elmondta, hogy bár a sok utazás miatt keveset látja a családja, kiskora óta boldogan támogatják, hogy megvalósítsa az álmait, amiket most már nap mint nap meg is élhet. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!