Forma-1

2017.09.05. 14:32

A Red Bull főnöke belenyúlna a motorszabályba

Christian Horner, a Red Bull Forma–1-es csapatának főnöke szerint módosítani kellene a motorszabályokon, hogy a pilóták a mostaninál több erőforrást használhassanak fel az idény során.

HORNER Christian (gbr) Red Bull racing team principal directeur Red Bull racing racing ambiance portrait during the 2017 Formula One World Championship, Grand Prix of Hungary from July 28 to 30, Hungaroring, Budapest - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI

Forrás: AFP / DPPI

Fotó: Frederic Le Floc'h

A sportvezető azok után beszélt elképzeléséről, hogy a világbajnoki sorozat múlt hétvégi Olasz Nagydíján a pole pozícióból induló mercedeses Lewis Hamilton volt az egyetlen versenyző, aki arról a rajthelyről startolt el, amelyet megszerzett az időmérő edzésen.

„Ha rajtam múlna, a következő stratégiai megbeszélésünkön ez lenne az első számú téma” – jelentette ki Horner.

„Jövőre még több verseny lesz, és az, hogy csak ennyi, vagy még kevesebb motort használhatunk fel, nem csökkenti a költségeket: így is cseréljük benne az alkatrészeket, csak még büntetést is kapunk érte” – utalt arra a sportvezető, hogy az idei húsz futam helyett jövőre már 21 versenyhétvégéből áll majd a világbajnokság, és a tervek szerint csak három erőforrást lehetne használni. „Az öt motor jobb lenne” – zárta szavait Horner.

Ross Brawn, a Forma–1-et irányító cégcsoport ügyvezetője korábban úgy nyilatkozott, változtatniuk kell a büntetési rendszeren, ugyanis „utálja, ha a technikai problémák hatással vannak a versenyekre”.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint egy versenyző egy szezonban négy motort használhat, és amennyiben ezt túllépi, hátrébb sorolják a rajtrácson. A mostani szezonban nem voltak ritkák a 25-30 helyes rajtbüntetések, sőt, akadt, hogy a McLaren pilótája, Stoffel Vandoorne papíron 65 hellyel startolt hátrébbről.

A monzai versenyhétvégén a húsz pilótából kilencen kezdték büntetéssel a futamot.

(Borítókép: AFP / DPPI / Frederic Le Floc'h)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!