Elszúrt vb-selejtező

2017.11.15. 21:12

Távozott az olasz válogatott szövetségi kapitánya

Már nem Gian Piero Ventura az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Az olasz szövetség (FIGC) közleményéből nem derül ki pontosan, hogy a szerdai válságértekezleten menesztették-e a 69 éves edzőt, vagy lemondott-e a posztjáról, esetleg közös megegyezéssel bontottak szerződést. Később a játékvezetői testület elnöke, Marcello Nicchi elárulta, hogy elbocsátották a trénert.

Az olasz válogatott a világbajnoki pótselejtező idegenben 1-0-ra elveszített első mérkőzése után hétfőn a milánói visszavágón gól nélküli döntetlent játszott Svédországgal, ezért nem jutott ki a jövő nyári, oroszországi tornára. Az olaszok csak 1930-ban és 1958-ban hiányoztak a vb-ről.

Venturát a csapat kerete és taktikája miatt is napok óta bírálta a sajtó és a közvélemény, ennek ellenére a kudarc után nem volt hajlandó lemondani. Szerződése 2020 júniusáig szólt, de tartalmazott egy pontot, amely szerint érvényét veszti, ha a válogatott lemarad a világbajnokságról.

Gian Piero Ventura, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya lemegy a pályáról a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság pótselejtezőjében játszott Olaszország-Svédország visszavágó mérkőzés után. Forrás: MTI / EPA / Daniel Dal Zennaro

Lehetséges utódjaként az olasz sportsajtóban Carlo Ancelottit, Antonio Contét, Massimiliano Allegrit és Roberto Mancinit is emlegetik.

Ventura soha nem irányított olyan csapatokat, mint az AC Milan, az Internazionale, vagy a Juventus, ezért trófeákat sem nyert. Pályafutása nagyobb részét az alsóbb osztályokban töltötte, és inkább a fiatal tehetségek neveléséről volt híres. A válogatottat 17 mérkőzésen irányította, mérlege tíz győzelem, négy döntetlen és három vereség volt.

Számos olasz lap, valamint az ország olimpiai bizottságának elnöke lemondásra szólította fel Carlo Tavecchiót, a szövetség elnökét, de az FIGC szerdai közleménye szerint ő a posztján marad.

Erre Damiano Tommasi, az olasz játékos szakszervezet vezetője úgy reagált, hogy elhagyta a római találkozó helyszínét.

„Az olasz labdarúgás problémái nem oldhatók meg csupán a válogatott edzőjének kirúgásával. Úgy véljük, el kell indítanunk az újjáépítési folyamatot, és ehhez tisztújításra van szükség. Máskülönben továbbra is ugyanazt a minestronét kevergetjük, ami már sokak számára emészthetetlen” – nyilatkozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!