Tokió 2020

2020.12.25. 09:55

Az orosz sportminiszter biztos atlétáik olimpiai indulásában

Oleg Maticin orosz sportminiszternek meggyőződése, hogy országa legjobb atlétái ott lesznek a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia indulói között.

A politikus annak ellenére állította ezt határozottan, hogy a tömeges doppingesetek miatt eltiltott orosz sportági szövetség öt éve nem tudja elérni jogainak helyreállítását a Nemzetközi Atlétikai Szövetségben (WA), és versenyzői jelen állás szerint semleges státuszban sem vehetnek részt nemzetközi versenyeken.

„Kapcsolataink a nemzetközi szövetséggel immár konstruktívan épülnek. Elismertük múltbéli hibáinkat, nemrég új vezetést választott az orosz szövetség, és aktív együttműködés folyik a viszony helyreállításáért. Biztos vagyok benne, hogy élsportolóink fellépnek a következő nemzetközi versenyeken és a tokiói olimpiai játékokon” – mondta Maticin a Sport Forum Live című csütörtöki televíziós műsorban.

A sportminiszter az után beszélt erről, hogy a múlt héten a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete nyomán életbe lépett a doppingügyekben elmarasztalt Oroszország általános szankcionálása, amelynek értelmében orosz sportolók nem használhatják a nemzeti lobogót és az orosz himnusz sem csendülhet fel a következő két év világversenyein, beleértve a 2021-es olimpiát is.

Ezzel kapcsolatosan Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke egy tévényilatkozatában azt mondta, hogy a himnuszukat éppenséggel orosz népdal is helyettesítheti Tokióban, míg a nemzeti zászló tiltása miatt sportolóik adott esetben az OKR hivatalos zászlaja alatt versenyezhetnek majd a nyári játékokon.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!