Ország-világ

2020.12.27. 10:50

Benedek Tibor lett a XXI. század legjobb vízilabdázója

Rendhagyó módon hirdette meg idén hagyományos szavazását a világ vezető vízilabdás szaklapja, a Total Waterpolo. Mivel a koronavírus-járvány elsöpörte a versenyrendszereket, most nem az év, hanem az elmúlt húsz esztendő legjobb férfi és női csapatának tagjait keresték.

Hungary's coach Tibor Benedek speaks to his players during the Water Polo European Championships for men's final Hungary vs Serbia in Budapest on July 27, 2014. AFP PHOTO / PETER KOHALMI (Photo by PETER KOHALMI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kőhalmi Péter

Az álomcsapatba Benedek Tibor, Kásás Tamás és Varga Dénes is bekerült, a pontszámok alapján pedig a XXI. század legjobb pólósa a júniusban életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor lett – írta a szaklap alapján a Magyar Nemzet.

Amint arról a vlv.hu szaklap beszámolt, maga a szavazás menete nem változott: a felkért szakemberek és a média képviselői juttatták el listájukat a Total Waterpolo szerkesztőségéhez, az így kapott voksok pedig kiegészültek a közönségszavazás eredményeként megkapható pontokkal. A Total Waterpolo posztonként jelölt meg „kínálatot”. (A sajtó köréből Magyarországról idén is a Vlv.hu szakportált kérték fel a szavazásra.)

Nos, negyven zsűritag véleménye és több mint ötvenezer közönségszavazat után alakult ki a végső sorrend.

A férfiaknál az álomcsapatba két háromszoros olimpiai bajnokunk, Benedek Tibor és Kásás Tamás, valamint a Pekingben ötkarikás aranyérmes Varga Dénes is bekerült.

A XXI. század legjobb pólósa pedig Benedek Tibor lett! A topcsapatba a három magyaron kívül kapusnak horvát Josip Pavicot, továbbá a szerb Filip Filipovićot és Vladimir Vujasinovićot, valamint a kubai származású spanyol Iván Pérezt szavazták be. A legtöbb pontot tehát a júniusban életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor kapta, 48-at, s nagy fölénnyel végzett az első helyen; mögötte az élcsoport sorrendje a következő lett: Vujasinović 32, Kásás 31, Filipović 24, Varga Dénes és Pavic 13-13.

A nőknél a kétszeres olimpiai bajnok amerikai Maggie Steffens kapta a legtöbb szavazatot, az első tízbe itt nem került magyar játékos.

A Total Waterpolo azonban nemcsak arany-, hanem ezüstcsapatokat is hirdetett, ebben a férfiaknál ott van a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely, a nőknél pedig a kétszeres világbajnok Stieber Mercédesz.

A férfiaknál a magyar szavazók döntése a következő volt:

Varga Zsolt, a Bajnokok Ligája-győztes FTC–Telekom Waterpolo vezetőedzője: Szécsi Zoltán – Vladimir Vujasinović, Slobodan Nikić (szerb), Kásás Tamás, Varga Dénes, Benedek Tibor, Kiss Gergely.

Vlv.hu: Stefano Tempesti (olasz) – Vladimir Vujasinović, Slobodan Nikić, Kásás Tamás, Varga Dénes, Benedek Tibor, Filip Filipović.

Ez pedig a női álomcsapat a Total Waterpolo szavazásán – itt az Egyesült Államok dominál: Ashleigh Johnson (amerikai) – Melissa Seidemann (amerikai), Alexandra Asimaki (görög), Jekatyerina Prokofejva (orosz), Maggie Steffens (amerikai), Brenda Villa (amerikai), Tania Di Mario (olasz).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!