labdarúgás

2021.10.20. 10:57

Szétszakadhat a FIFA, ha bevezetik a kétévenkénti vb-t

Több európai labdarúgó-szövetség kilátásba helyezte, hogy kilép a nemzetközi szövetségből (FIFA), amennyiben bevezetésre kerül a világbajnokság kétévenkénti megrendezése.

On this handout picture released by Chile's National Professional Football Association (ANFP) FIFA president Gianni Infantino speaks during a press conference in Santiago, on October 17, 2021. - Infantino arrived to Santiago on an official visit of 20 hours, in which he will review the news of Chilean football and the projects aimed at developing the football activity. (Photo by Carlos PARRA / ANFP / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ANFP / CARLOS PARRA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: ANFP / AFP

Fotó: Carlos Parra

A dpa német hírügynökség értesülése szerint több mint egy tucat nemzeti szövetség fontolgatja ezt a lehetőséget.

A FIFA hétfőn jelentette be, hogy mind a 211 tagországának szövetségi kapitányával konzultál a világbajnokság kétévenkénti megrendezéséről, amely Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve. Az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie, viszont több helyről közben éles ellenkezést váltott ki. Így bírálta a tervet az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, valamint az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások.

A magyar szövetség szintén jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezés kérdésében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is aggodalmának adott hangot.

Legutóbb a dán, a svéd, a norvég, a finn, az izlandi és feröer-szigeteki szövetség közös közleményben foglalt állást a kétévenkéti vb bevezetése ellen. Ahogy a dánok jelezték, legrosszabb esetben és utolsó lehetőségként nem zárják ki azt sem, hogy kilépnek a FIFA-ból, ha az nem áll el a tervektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!