Peking 2022

2022.02.09. 09:10

Kozuback Kamilla 19. helyen zárt a hódeszkások félcső számában

Kozuback Kamilla, Magyarország első hódeszkás olimpikonja szerdán a 19. helyen zárta a félcső selejtezőjét, így nem jutott döntőbe a pekingi téli olimpián.

A selejtezőből 22 induló próbált bekerülni a legjobb 12 közé, ami a csütörtöki fináléhoz kellett.

A 17 éves magyar sportoló az első csúszásánál láthatóan a biztonságra törekedett, ugrásai nem voltak komplikáltak, a legnagyobb 3,4 méter, míg átlagosan 2,5 méter magasak voltak. A zsűri 35,50 pontra értékelte a produkciót, mellyel a 16. helyen állt, a 12.-től közel 30 pontra volt.

A másodikban már lendületesebben ment, a korábbinál magasabbakat ugrott, ám a félcső utolsó szakaszánál rontott és elesett, így csupán 15 pontot érdemelt ki a bíráktól, s végül a 19. pozícióban zárt.

Nem ez a legerősebb számom, a szezon közben sem sokat gyakorlom, de szerencsére itt most ki tudtam használni mind a három edzésnapot. Új trükkökkel is próbálkoztam. Remélem, a családom és Magyarország büszke rám, hogy indulhattam az olimpián

– mondta az M4 Sportnak Kozuback Kamilla, aki szombaton slopestyle-ban is elindulhatott, s ott a 28. helyen végzett.

Édesapja, Kozuback Jeremy az MTI-nek elmondta, hogy van rá minimális remény, hogy Kamilla elinduljon kedvenc számában, a big airben is - a selejtezőt hétfőn rendezik -, és akkor nem kell hazautaznia pénteken Pekingből Calgaryba.

Nagyon boldog vagyok, ahogy Kamilla teljesített most, az első talán a legjobb futama volt az idényben. Olyan trükköt is bemutatott sikerrel, amit csak pár napja gyakorolt. Jeleztük a nemzetközi szövetség felé, hogy ha lehetőség van rá, induljon big airben. Várjuk a választ, legkésőbb csütörtökre ígérték. Természetesen akkor van értelme maradni, ha előtte lehet edzeni a big air pályán Pekingben

– nyilatkozta Kozuback Jeremy.

Az édesapa szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy lánya végül nem kapott rajtengedélyt, így a big airben nem állhat rajthoz a nemzetközi szövetség döntése értelmében.

Magyar Snowboard Szövetség elnöke, Bécsy Balázs közleményben jelezte, hogy Kozuback az elvárásokat túlteljesítette, és a pekingi pályával nem csak a tapasztaltabbak birkóztak meg nehezen.

Kamilla egy nagyon tehetséges sportoló, Pekingben is szép ugrásokat láttunk tőle, a tudása, hozzáállása megvan, amit bőven van ideje fejleszteni a következő években. A személyisége is adott hozzá, hiszen fegyelmezett, nyugodt és szorgalmas, és aki ilyen mentális teherrel, miszerint első magyar snowboardosként képvisel egy országot, beugróként alig tudott gyakorolni egy olimpiai bemutatkozáshoz a slopestyleban, azután egy gigantikus félcsőben ilyen szép ugrásokkal végig tudott menni egy covid eljárásokkal szigorított olimpián, annak nagy jövőt jósolok a pályán

fogalmazott az elnök.

Hozzátette: a sportág fejlődése fontos mérföldkőhöz ért a szereplésével.

Szeretnénk, ha Kamilla olimpiai tapasztalata és Fricz Botond világversenyes tapasztalata jó példával szolgálna a soron következő generációnak, és minél több fiatal foglalkozna a snowboarddal versenyszerűen is. Kamilla nagyszerű bemutatkozása és bátorsága azt a falat törte át, hogy egy nyári sport fókuszú országból több havas sportban is ki lehet jutni egy téli olimpiára!

– mondta az elnök.

A selejtezőből a címvédő amerikai Chloe Kim jutott a legjobb eredménnyel döntőbe, melyet csütörtökön rendeznek.

Borítókép: Kozuback Kamilla a női hódeszkások slopestyle versenyszámának selejtezője előtt a csangcsiakoui zónában lévõ Kenting Havas Parkban a 2022-es pekingi téli olimpián 2022. február 5-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!