Bajnokok Ligája

2023.08.09. 12:44

Horvát drukkereket vettek őrizetbe és rendőröket is felfüggesztettek az athéni halálos késelés után

A görög kormány hét rendőrtisztet felfüggesztett, és belső vizsgálatot indított azután, hogy egy görög szurkolót halálra késeltek a kedd estére kiírt, majd a jövő hét szombatjára halasztott AEK Athén–Dinamo Zagreb labdarúgó-Bajnokok Ligája-selejtező előtt – adta hírül az MTI.

MW

Egy nő mécsest gyújt a helyszínen 2023. augusztus 8-án, ahol egy görög szurkolót halálra késeltek az előző estére kiírt, majd elhalasztott AEK Athén-Dinamo Zagreb labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező előtt

Forrás: MTI/AP

Fotó: Thanászisz Sztavrakisz

A hatóságok szerdán letartóztattak öt horvát állampolgárt, akik állítólag részt vettek a szurkolói erőszakban. Akkor fogták el őket, amikor megpróbáltak elmenekülni, s egy Olaszországba tartó kompra készültek felszállni.

A rendőrtisztek felfüggesztését a görög közrendvédelmi miniszter azzal magyarázta, hogy a rendőrség „tragikus hibákat” követett el, így volt lehetséges, hogy 

a horvát szurkolók akadálytalanul jussanak el Athénba, és a hatóságok nem tettek lépéseket a már előzetesen valószínűsíthető összecsapások megelőzésére.

Mintegy 200 horvát huligán érkezett a fővárosba, ahol tömegverekedés robbant ki hétfőn a stadion előtt a két klub szurkolói között.

Az összecsapás közben egy 29 éves görög férfit több késszúrás is ért, és belehalt sérüléseibe.

A rendőrség csaknem száz garázdát vett őrizetbe, tízen megsérültek, négyen továbbra is kórházban vannak.

A horvát kormány és a Dinamo Zagreb is határozottan elítélte az athéni támadásokat, Athén és Zágráb polgármesterei pedig közös nyilatkozatban szólítottak fel nyugalomra.

A BL-selejtező harmadik fordulójában sorra kerülő párharc előtt a két klub megállapodott abban, hogy nem engednek be a stadionjukba vendégszurkolókat. Ennek ellenére mintegy 200 horvát huligán bukkant fel Athénban, akik – a közösségi oldalakra felkerült videók alapján – kisbuszokkal, konvojban utaztak Görögországba. 

A horvát szurkolók a Nea Filadelfia nevű elővárosban kukákat és ágakat gyújtottak fel, autókat és kirakatokat törtek össze, és több helyen is összecsaptak a helyi bandákkal.

A történtek után az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elhalasztotta a találkozót. Ennek nyomán jövő kedden az eredetileg visszavágónak kiírt zágrábi meccs lesz a párharc első felvonása, az UEFA pedig kedden este közölte, hogy Athénban, jövő szombaton rendezik a visszavágót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában