Asztronauta

2017.07.13. 12:24

Egymilliárdért kelhet el Armstrong holdpora

Sokáig senkinek sem kellett, de most gazdára lelhet a legendás űrhajós ereklyéje.

Elárverezik a zsákot, amelyet Neil Armstrong töltött meg holdi porral az első holdra-szálláskor. A Sotheby's aukciósház júliusra meghirdetett New York-i árverésén becslések szerint akár 2-4 millió dollárért (540 millió-1 milliárd forintért) is elkelhet az apró tarisznya.

Az űrhajós körülbelül 500 gramm holdi port és kőzettörmeléket gyűjtött be a holdfelszín Nyugalom Tengerének nevezett régiójából az 1969-es küldetésen. A magántulajdonban lévő zsákról évtizedeken át nem lehetett hallani, 2014-ben derült ki, hogy már háromszor is megpróbálták eladni, de senkinek sem kellett. Egy évvel később ismét árverésre került és végül 995 dollárért cserélt gazdát.

Az új tulajdonost érdekelte, hogy mit is vásárolt, ezért elküldte az amerikai űrkutatási hivatalnak, (NASA), amelynek szakemberei megállapították, hogy a zsákban lévő por a Holdról származik, méghozzá az Apollo-11 landolási helyszínéről, a zsák belsejébe nyomtatott alkatrészszám pedig megegyezik a küldetés során használt szennyezés elleni védőzsák számával. Az új tulajdonos az árverésből befolyt összeg egy részét jótékonysági célra fordítaná.

Az emberrel történő első holdra-szállás 48. évfordulójához időzített július 20-i aukció tételei között szerepel egy kép, amelyet Armstrong készített a Holdon álló Buzz Aldrinról. A szakértők szerint a felvétel leütési ára akár a négyezer dollárt is elérheti. Licitálni lehet továbbá arra a repülési tervre is, amelyet a Földre való visszatéréshez használtak az asztronauták.

Az Apollo-11 1969. július 16-án indult útnak Neil A. Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin E. Aldrin űrhajósokkal. A Sas 1969. július 20-án szállt le, és Neil Armstrong volt az első ember, aki idegen égitest felszínére lépett.

„Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek” – hangzottak el akkor az űrhajós mára legendássá vált szavai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!