Vesztésre áll a nyugati kultúra

2017.07.25. 11:17

Harrach: a nyílt társadalom modellje működésképtelen

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a nyílt vagy nyitott társadalom „első hallásra szimpatikus, valójában életidegen, megvalósíthatatlan álma” a magyarázata az Európai Unió nehézkes működésének.

Ahogy a kommunista paradicsom elképzelése nem számolt az emberi természettel, úgy a nyílt társadalom elmélete is távol áll a működőképes társadalom valóságától. Mindkettő szép elemekből összerakott álom, és mindkettőnek vannak megszállott hívei, akik rá akarják erőszakolni rögeszméjüket a világra – fogalmazott a gondola.hu portálon megjelent interjúban a politikus.

Mint mondta, a nyílt társadalom hívei szerint az egyén szabadon választ az egymás mellett élő, egyenrangú kultúrákból, dönt saját identitásáról, és „hogy ne hasson rá kényszerítő erővel a nemzeti és vallási hagyomány és az ezt képviselő közösségek, ezért ezeket le kell építeni”.

Ezt a jól hangzó elméletet a valóság látványosan megcáfolta. Nyugat-Európa bevándorlói, no go zónái, zavargásai és terrortámadásai nem a kultúrák békés egymás mellett éléséről szólnak – fogalmazott Harrach Péter, aki szerint sokkal inkább a világot a civilizációk összecsapásaként leíró Samuel P. Huntingtonnak van igaza.

Szerinte ebben a harcban a nyugati kultúra vesztésre áll az életerős iszlámmal és a keleti kultúrákkal szemben. Ennek nyilvánvaló okát pedig nem nehéz megfejteni – tette hozzá.

Azok, akik elvágják saját kulturális gyökerüket és valami egészen újjal próbálják pótolni, önmagukat ítélik vesztésre -

jegyezte meg a politikus.

Nyilvánvaló, hogy a folyamat nem most kezdődött, de dekadenciája most vált egyértelművé. Optimizmusunk viszont arra késztet, hogy higgyünk a váratlan fordulat lehetőségében, amire számtalan példát látunk a történelemben – jelentette ki a KDNP frakcióvezetője az interjúban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!