Vizes vb – kutatás

2017.08.03. 13:01

A sportsikerek erősítik a nemzeti összetartozást

A felnőtt magyar lakosság több mint háromnegyede támogatta, hogy Magyarország rendezi a vizes világbajnokságot, és a lakosság döntő többségére pozitív hatással van, ha kiemelkedően teljesítenek a magyar sportolók – derül ki a Századvég Alapítvány felméréséből.

Budapest, 2017. július 29. Szurkolók a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntõjében játszott Magyarország - Horvátország mérkõzés elõtt a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A felmérés szerint a felnőtt magyar lakosság 78 százaléka támogatta, hogy idén Magyarország rendezte meg a vizes világbajnokságot, míg csupán a megkérdezettek 16 százaléka ellenezte, 6 százalékuk pedig tartózkodott a véleménynyilvánítástól.

A kutatás szerint a magyarok többségét büszkeséggel töltötte el, hogy hazájában zajlik a vizes világbajnokság, illetve úgy vélte, a főváros és Magyarország is büszke lehet a világesemény lebonyolítására. A megkérdezettek 74 százaléka büszke volt arra, hogy Magyarországon rendezik meg a sporteseményt, közülük közel minden második válaszadó (47 százalék) pedig nagyon büszke volt rá. A lakosság fele (50 százaléka) úgy vélte, nagyon büszke lehet a főváros és az ország arra, hogy Budapesten rendezik meg a vizes világbajnokságot, további harmada (32 százalék) szerint pedig inkább pozitív érzéseknek kell eltöltenie minket emiatt. Csupán 15 százalék nyilatkozott negatívan a kérdést illetően, 3 százalék pedig nem tudott válaszolni – olvasható a felmérés összefoglalójában.

Magyar szurkolók a vizes vb női vízilabdatornájának Magyarország-Franciaország mérkőzésén július 18-án. MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

A felmérés szerint a lakosság döntő többségére (93 százalékára) pozitív hatással van, ha kiemelkedően teljesítenek a magyar sportolók: 74 százalékukat nagy büszkeséggel tölti el, minden ötödik válaszadó kicsit büszke rájuk, és csupán 7 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy alig vagy egyáltalán nincs rá hatással a magyar sportolók teljesítménye.

A felmérés szerint a felnőtt lakosság 79 százaléka valamilyen formában figyelemmel kísérte a vizes világbajnokság eseményeit. A kutatás során vizsgálták a lakosság mélyebb érzéseit, gondolatait is a vizes világbajnokság megrendezésével kapcsolatban.

Eszerint az emberek döntő többsége osztotta azt a véleményt, hogy érdemes vizes világbajnokságot rendezni Budapesten, mert megismerteti a világgal Magyarországot, illetve felpörgeti a turizmust.

Az előbbi állítással a megkérdezettek 89 százaléka értett egyet valamilyen mértékben – minden második válaszadó teljes mértékben -, a turizmust fellendítő hatásában pedig a kutatásban résztvevők 81 százaléka hitt – írták.

Hozzátették: a felmérés szerint a magyar társadalom közel háromnegyede (73 százaléka) vélte úgy, hogy büszkévé teheti a világbajnokság megrendezése a lakosságot, hogy ilyen esemény megrendezésére is képes Magyarország. A megkérdezettek több mint fele (59 százaléka) szerint a munkahelyteremtésre is pozitív hatással volt a kiemelt sportesemény: minden negyedik válaszadó teljes mértékben egyetértett azzal, hogy számos új munkahelyet teremt a vizes világbajnokság, több mint minden harmadik válaszadó (36 százalék) inkább egyetértett ezzel, a megkérdezettek 38 százaléka viszont szkeptikus volt a gyarapodó munkahelyeket illetően.

A női 400 méteres vegyesúszás döntőjének győztese, Hosszú Katinka kezében a magyar lobogóval július 30-án. MTI-fotó: Kovács Tamás

A megkérdezettek ötöde (21 százaléka) teljes mértékben, 38 százaléka inkább egyetértett azzal, hogy erősíti a magyar emberek összetartását a budapesti és balatonfüredi világbajnokság.

A felmérés eredményei szerint a lakosság háromnegyede elutasította azt a nézetet, amely szerint a Budapesten rendezett vizes világbajnokság tönkreteszi az országot anyagilag. A megkérdezettek 43 százaléka egyáltalán nem értett egyet ezzel, közel harmaduk (31 százalékuk) inkább elutasította ennek igazságtartamát, négyből egy válaszadó (23 százalék) viszont valamilyen mértékben egyetértett az állítással – olvasható a felmérés összefoglalójában.

A Századvég július 21. és 25. között ezer, véletlenszerűen kiválasztott ember megkérdezésével a Figyelő megrendelésére végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,1 százalékpont.

(Borítóképünkön magyar szurkolók a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjén július 29-én. MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!