kevesebb költőpár

2017.10.20. 16:42

Csökkent a madarak száma Németországban

Jelentősen csökkent Németország madárállománya: 12 év alatt 15 százalékkal visszaesett a költőpárok száma.

A Nabu természetvédelmi szervezet szerint ez mínusz 12,7 millió költőpárt jelent. Olyan gyakori fajokat is érint a probléma, mint a seregély és a házi veréb – mondta el Lars Lachmann, a szervezet szakértője.

Lachmann az állományra vonatkozó 1998 és 2009 közötti adatokat elemezte, melyeket a német kormány 2013-ban jelentett az Európai Uniónak. A legújabb adatok 2019-ben várhatóak. Eddig elsősorban az egyes fajok álltak az elemzések középpontjában, nem a teljes madárállomány.

„A drámai számok alapján szabályos madárkihalásról beszélhetünk. Miközben sikerül nagy és ritka madárfajokat megőrizni célzott fajvédelemmel, a hétköznapi madarak állománya leromlik” – mondta Olaf Tschimpke, a Nabu elnöke. Hozzátette: a madaraknak a természetvédelmi területeken kívül a jelenlegi mezőgazdasági területeken nincs lehetőségük a túlélésre.

Szerdán jelent meg tanulmány arról, hogy a repülő rovarok száma is drámaian csökkent Németországban. „Nagyon valószínű, hogy közvetlen összefüggés van e között és a madarak számának visszaesése között, mert szinte minden érintett faj rovarokkal eteti az utódait” – mondta Lachmann. A rovarok és a madarak állományának csökkenéséért is elsősorban az intenzív mezőgazdaság a felelős a természetvédők szerint.

A német földművesek szövetsége szerint az adatok becsléseken alapulnak és nem megfelelő a kiindulópontul szolgáló adatok minősége sem.

Wolfgang Fiedler, a radolfzelli Max Planck Intézet kutatója szerint számos ok állhat a madarak eltűnése mögött, amelyekért elsősorban az ember a felelős: kevésbé sokszínű az élettér a mezei pacsirta és a citromsáfrány számára, a városokban kevés búvóhelyet találnak a fecskék. Ehhez jönnek még a környezetkárosító mérgek és idegen anyagok, amelyek hatással lehetnek a madarak termékenységére. Nagy szerepet játszik az is, hogy külföldön gyakran vadásszák a vonuló madarakat.

A madarak elvesztésének következményeit nehéz előre megbecsülni. A madarak terjesztik a magokat és „sakkban tartják a parazitákat”. Ráadásul egy ökoszisztéma annál kevésbé stabil, minél kevesebb eleme marad meg – mondta Fiedler.

A tavasszal az Európai Unió által összegzett adatok szerint a mezőgazdasági területeken 1980 és 2010 között 300 millióval csökkent a költő madárpárok száma, ami 57 százalékos visszaesést jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!