Kárpátalja

2017.10.26. 15:18

Egymillióan kérelmezték már a magyar állampolgárságot

Hamarosan sor kerülhet az egymilliomodik új állampolgár eskütételére is – közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár csütörtökön Budapesten.

A politikus erről a Veszélyben Kárpátalja jövője? címmel rendezett konferencián beszélt, hangsúlyozva: Kárpátalja megsegítése a magyar kormány kiemelt célja, s ezt elérve az ott élők közül minden társadalmi rétegnek igyekeznek segíteni.

Az államtitkár kitért arra, hogy Kárpátalján idén több mint tízezer gyermek vesz részt a gyermekétkeztetési programban, amelyre 200 millió forintot fordít a magyar kormány. A pedagógusokat, a művészeti iskolák oktatóit 871 millió forinttal segítik, támogatják az egyházi személyeket, az egészségügyben, médiában dolgozókat – jelezte.

Potápi Árpád János kiemelte a magyar oktatási rendszer folyamatos megerősítésének fontosságát is. Kárpátalján a főiskola működtetésére több mint 6 milliárdot fordítottak az elmúlt években, míg a múlt héten az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ alapkövét helyezték el, erre 600 millió forintot különítettek el.

Kárpátalján nincs olyan társadalmi réteg, amelyet a magyar kormány ne segítene – összegzett az államtitkár.

A nemzetpolitikai területre fordított forrásokat értékelve rámutatott: 2009-ben, a szocialista kormányzás utolsó teljes évében ez a forrás 9,1 milliárd forint volt, tavaly már meghaladta a 73 milliárdot. Az államtitkárságnál és a Bethlen Gábor Alapnál lévő források megtízszereződtek – jegyezte meg.

A szülőföldön való boldogulás érdekében a szakképzést és a régiós gazdaságfejlesztést célzó programok indultak – közölte az államtitkár. Előbbi kapcsán jelezte: 2015 a szakképzés tematikus éve volt, s eddig 888 millió forintból 110 felszerelt tanműhely és tangazdaság létrehozását segítették. A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve keretében 2016-ban 117 fiatal vállalkozót – köztük 15 kárpátaljait – támogattak összesen 600 millió forinttal.

Potápi Árpád János kitért arra a célkitűzésre is, hogy több gyermek szülessen a magyar családokban, illetve a vegyes házasságokban is. Mély demográfiai válság jellemző a Kárpát-medencében – mutatott rá, és beszámolt azon kormányzati erőfeszítésekről, amelyek a helyzet megváltoztatását célozzák. 2018 januárjától az anyasági támogatást és a babakötvényt is kiterjesztik az egész Kárpát-medencére – ismertette.

A szociális eszközök, támogatások mellett ugyanakkor szemléletváltásra, gondolkodásmódbeli változásra is szükség van – hangsúlyozta.

Grezsa István kormánybiztos a Kisebbségi Jogvédő Intézet rendezvényén reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb „visszatér a józan ész terepére” a két ország kapcsolata, ebben – mint mondta – Magyarország egyértelműen a jog és az igazság pártján áll. A 21. század Európájában az az oktatási törvény, amit Ukrajna tervez bevezetni, elfogadhatatlan – mondta, s egyúttal érthetetlennek nevezte, hogy a korábbi gyümölcsöző kapcsolatok, amelyek nemcsak a kárpátaljai magyarság, hanem a többségi nemzet segítését is magukban foglalták, ilyen hirtelen „feláldozhatók egy politikai vita oltárán”.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke arról beszélt: a kárpátaljai magyarság jövője veszélyben van, hiszen oktatási rendszer nélkül aligha maradhatnak fenn. Az elfogadott és tervezett törvények soha nem látott mértékű veszélyt jelentenek – fogalmazott, és megköszönte a magyar kormány és társadalom kiállását.

Szerinte lenne mód arra, hogy olyan megoldás szülessen, amely a kárpátaljai magyarság és a többi kisebbség számára is kielégítő. Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy az álláspontok nem közelednek egymáshoz, s nem sok esély van a törvény módosítására – közölte.

Értékelése szerint arról van szó, hogy Ukrajna betartja-e a nemzetközi szerződéseket, a szomszédos országokkal kötött megállapodásokat, saját alkotmányát, ha ez nem történik meg, akkor minden megtörténhet Ukrajnában.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes köszöntőjében azt mondta: Kárpátalja mindig is a magyarlakta területek szerves része volt. Ismét eljött idő arra, hogy a kárpátaljai magyarság kiállása viszonzásra találjon az anyaország és Budapest részéről.

Minden magyar felelős minden magyarért – fogalmazott, és kitért az utóbbi időben Kijevben elfogadott törvénymódosításokra. Ezek arra engednek következtetni, hogy Ukrajnában felerősödtek a nacionalista törekvések – mondta, szintén megállapítva: ennek súlyos hatása lehet a kárpátaljai magyar oktatási rendszerre, ellehetetlenítheti azt.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere azt mondta: egy független ország területén, egy kiegyensúlyozott európai politika határvonalán elvárnák, hogy minimum az eddigi feltételeket biztosítsák számukra. A magyarok törvénytisztelő polgárai Ukrajnának, de az is törvényben van rögzítve, milyen jogai legyenek a kisebbségeknek – hangsúlyozta.

Hozzátette: Budapest és az anyaország támogatására szükség volt, van és lesz is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!