védelmi vonal ellen

2017.10.08. 22:20

Megkezdődik Rakka végső ostroma

Vasárnap éjjel kezdik meg az ostromot az Iszlám Állam utolsó rakkai védelmi vonala ellen – közölte az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szárazföldi parancsnoka vasárnap a Reuters brit hírügynökséggel.

Török harci járművek vasárnap átlépték a szíriai határt, majd a katonák tűzpárbajt vívtak a Tahrír es-Sám dzsihádista szövetséggel az Idlíb tartománybeli Kafr-Luszin falu közelében – jelentettét a hírügynökségek szemtanúkra és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezetre hivatkozva.

A szemtanúk azt mondták, látták, amint a török harci járművek Atmahnál beléptek Idlíb tartományba. Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton bejelentette, hogy az Ankara támogatását élvező szíriai lázadók hadműveletet hajtanak végre a többnyire a Tahrír-es-Sám kezén lévő Idlíb térségben. Ennek a dzsihádista szövetségnek a tagja a Fatah es-Sám, az al-Kaidával kapcsolatban álló egykori an-Nuszra Front is.

Törökország Oroszországgal és Iránnal feszültségmentesítési övezetek létrehozásán dolgozik Szíriában, de mindenekelőtt Idlíb tartományban. Törökország felkelőcsoportokat támogat, Irán és Oroszország pedig Bassár el-Aszadot támogatja a konfliktusban.

Több akna egy közelben lévő menekülttáborba és egy idlíbi határátkelőbe csapódott be – jelentette ellenzéki forrásokra hivatkozva a dpa hírügynökség. Sebesülésekről nem érkeztek jelentések. Közben a szíriai kormányerők el-Majádínt, az Iszlám Államnak az északkelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban lévő erősségét támadták – jelentette a SANA hivatalos hírügynökség. A Bassár el-Aszadhoz hű erők a múlt pénteken elérték el-Majadín külvárosait, és most a várostól nyugatra harcolnak. El-Majadín az Iszlám Állam „el-Dzsaír tartományának de facto székhelye”.

Vasárnap éjjel kezdik meg az ostromot az Iszlám Állam utolsó rakkai védelmi vonala ellen – közölte az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szárazföldi parancsnoka vasárnap a Reuters brit hírügynökséggel.

Rakka három éven át az Iszlám Állam által kikiáltott kalifátus de facto szíriai fővárosa volt, a terrorszervezet innen irányította a keleti, északkeleti és észak-szíriai, valamint a tervezett külföldi támadásokat.

Jelenleg a dzsihadisták a város stadionját, a nemzeti kórházat és azt a teret magába foglaló szűk területre szorultak vissza, ahol valaha az ellenségeik fejét kitűzték. Az ütközetet vezénylő parancsnokok figyelmeztettek arra, hogy a dzsihadisták polgári személyeket ejtettek túszul és orvlövészeket, csapdabombákat vetnek be, hogy lassítsák az SDF előrenyomulását.

A főként a Kurd Önvédelmi Erők (YPG) milicistáiból álló SDF az idén indított offenzívát, hogy elszigetelje Rakkát, a szövetségesek támogatásával több fronton sikerült előrenyomulniuk az Eufrátesz partján álló város felé.

A Rakka elleni ostrom júniusban kezdődött, az intenzív légitámadások és utcai harcok nyomán romba dőlt a város.

Dzsihán Sejk Ahmad, az SDF rakkai szóvivője a honlapján közzétett közleményben úgy fogalmaz, hogy „pár napon belül” bejelentik Rakka felszabadítását.

Botítókép: MTI/AP/Fehér Sisakosok mentőszervezet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!