Magyar indítványra

2017.10.09. 16:10

Németh Zsolt: sürgősségi vitát tart Ukrajnáról az Európa Tanács

Magyar indítvány alapján sürgősségi politikai vitát tart az ukrán oktatási törvény kapcsán kialakult helyzetről az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn.

KRYNICA, POLAND - SEPTEMBER 07: Hungarian Chaiman of the Foreign Affairs Committee, Zsolt Nemeth attends the plenary session named "What Unites and What Divides" at the Economic Forum, Krynica, Poland on September 07, 2016. Omar Marques / Anadolu Agency

Fotó: Anadolu Agency

Németh Zsolt a parlamenti közgyűlés ötnapos strasbourgi ülésének első tanácskozását követően az MTI-nek telefonon elmondta, a csütörtöki vitára úgy kerül sor, hogy a közgyűlés merőben szokatlan eljárásnak tartja Ukrajna részéről, hogy a vitatott ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban csak Petro Porosenko ukrán elnök jóváhagyását követően fordultak a Velencei Bizottsághoz, annak álláspontja kialakítása érdekében.

Magyarország úgy gondolja, Ukrajnának elemi érdeke, hogy a belső stabilitás megteremtése miatt tiszteletben tartsa az emberi jogokat és a területén élő nemzeti kisebbségek alapvető jogait – jegyezte meg. Mindez a hosszú stabilitás elengedhetetlen része. Egy instabil Ukrajna senkinek, de magának az ukrán kormánynak sem érdeke – tette hozzá a politikus.

Az ukrán Legfelsőbb Tanács szeptember elején szavazta meg az új oktatási törvényt, mely az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást, a középiskolai és felsőoktatás nyelvévé viszont kizárólag az ukránt teszi.

Németh Zsolt elmondta azt is, hogy a néppárti frakció a parlamenti közgyűlés új elnökjelöltjének választotta Emanuelis Zingeris litván rendszerváltó politikust, a litván parlament külügyi bizottságának korábbi elnökét a pénteken hivatalából lemondott Pedro Agramunt helyére.

Mint elmondta, a közgyűlés új elnökének megbízatása januárig szól, ugyanis a jövő év elején tervezett tanácskozáson minden bizottsági és közgyűlési tisztséget az Európa Tanács meg fog újítani.

Borítókép: Németh Zsolt 2016. szeptember 7-én

AFP / Omar Marques / Anadolu Agency

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!