vége az erőszaknak!

2017.10.24. 07:57

Washington büntetőintézkedéseket hoz a mianmari vezetés ellen 

Az intézkedéseket a rohingja kisebbség elleni erőszak miatt foganatosítja az Amerikai Egyesült Államok kormánya – jelentette be Washingtonban hétfőn a külügyi szóvivő. 

Heather Nauert közleményben kifejezte Washington aggodalmát a mianmari Arakán államban élő, muszlim vallású rohingja kisebbség helyzete miatt.

„Szükséges az atrocitásokért felelősök elszámoltatása, legyen szó akár kormányzati erőkről, akár önkényeskedő egyénekről”

- szögezte le közleményében.

A szóvivő a – mianmari hadsereg ellen hozott korábbi intézkedések és fegyvereladási embargó mellett – bevezetett új szankciókkal kapcsolatban elmondta: ezek között szerepel például a magas rangú mianmari katonai vezetőknek adott beutazási engedélyek felfüggesztése, vagy a biztonsági erők magas rangú tisztségviselőinek már kézbesített meghívások visszavonása.

Az amerikai külügyminisztérium kilátásba helyezett gazdasági szankciókat is „az atrocitásokért felelős személyek ellen”.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a múlt szerdán jelentette ki először nyilvánosan, hogy a muszlim vallású rohingja menekültek válságáért a mianmari hadsereg vezetői a felelősek.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint augusztus 25-e óta több mint 580 ezer rohingja kényszerült elmenekülni Mianmarból a szomszédos Bangladesbe. A válság akkor robbant ki, amikor az üldöztetést szenvedő kisebbségi rohingják fellázadtak a bánásmód ellen és rendőrőrsöket támadtak meg. A hadsereg azonnali erőszakkal válaszolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!