egy gyilkos tekintete

2017.11.06. 20:49

Már körvonalazódik a texasi merénylő portréja – fotóval

A texasi kisvárosban, Sutherland Springsben huszonhat embert kivégző egykori katona volt apósa és anyósa ugyanabba a baptista templomba járt, ahol Devin Kelley a mészárlást elkövette.

Joe Tackitt megyei seriff hétfőn reggel újságíróknak mondta el, hogy Devin Kelley volt apósa és anyósa nem rendszeresen ugyan, de Sutherland Springs templomába járt. „Bár nem helyi lakosok, de időről-időre itt voltak” – fogalmazott a seriff. Hozzátette, hogy vasárnap azonban nem voltak ott az istentiszteleten.

„Nagyon zavart ember”

Gregg Abbott texasi kormányzó az ABC televíziónak adott hétfő reggeli interjújában már sejtetni engedte, hogy a lövöldöző valamiképp „kötődhetett” a négyszáz lelket számláló településhez. „Nem véletlenszerű volt a lövöldözés” – állította és hangsúlyozta, hogy a rendőrség erőteljesen nyomoz ebben az irányban. A kormányzó Devin Kelleyt „nagyon zavart embernek” nevezte.

A kép csalóka, mind a két fotón ugyanaz az ember látható: Devin Kelley
AFP PHOTO / OFF

Hétfőn délelőtt Freeman Martin, a texasi kormányzat közbiztonságért felelős hivatalának regionális igazgatója a rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képviselőivel együtt sajtóértekezleten tájékoztatott a fejleményekről. Megerősítette, hogy Kelley volt apósa és anyósa a település baptista templomába járt. A volt anyós írásbeli fenyegetéseket is kapott Devin Kelleytől – tette hozzá.

Nem vehetett volna fegyvert, négy is volt neki

Freeman Martin elmondta: a tömegmészárlást nem fajgyűlöletből vagy vallási okokból követte el az ámokfutó, hanem szinte bizonyosan családi belső viták miatt. Mint elmondta: a fekete maszkban lövöldöző Kelley nem is vásárolhatott volna fegyvert, mert korábban Texasban ugyan folyamodott fegyverviselési engedélyért, de nem kapta meg. Az elutasítás okáról Freeman nem szolgált részletekkel.

Ebben a templomban történt a vérengzés
(MTI/AP/Nick Wagner/Austin American-Statesman)

Az igazgató elmondta: Kelley autójában három fegyvert találtak, de az eddigi információk szerint összesen négy fegyvert vásárolt az elmúlt egy esztendőben: kettőt Texasban, kettőt pedig Colorado államban.

A legfiatalabb áldozat 18 hónapos volt

Az ámokfutó egy víziparkban dolgozott, ahonnan öt hónappal ezelőtt elbocsátották. Azóta állás nélkül volt. A Fox televízióban megszólaltatták néhány ismerősét és egykori iskolatársát, akik elmondták, hogy az általános iskolában két-három éven keresztül is erősen begyógyszerezett állapotban volt, s arra panaszkodott, hogy a szülei pszichotikus gyógyszereket adtak neki.

A mészárlás során megsebesített áldozatok közül hétfőn délelőtt tízen még mindig válságos, életveszélyes állapotban voltak. A halottak közül a legfiatalabb egy 18 hónapos gyermek volt.

A történtek mindenkit megviseltek
(MTI/AP/Nick Wagner/Austin American-Statesman)

A 26 éves Devin Kelley vasárnap délelőtt istentisztelet közben kezdett lövöldözni a baptista templomban. Huszonhat embert megölt és több mint húszat súlyosan megsebesített. A templom szomszédságában lakó helybéli férfi, Johnnie Langendorff fékezte meg őt, amikor – hallva a lövéseket – fegyvert ragadott és a templomban Kelleyre szegezte. Kelley eldobta a fegyverét és menekülni próbált. Langendorff üldözőbe vette. Amikor az üldözésbe bekapcsolódó rendőrök megtalálták a kocsiját, a férfi már halott volt. Hétfőn reggelre kiderült: öngyilkosságot követett el.

Családi erőszak

Még vasárnap, a késő esti órákban Ann Stefanek, az amerikai légierő szóvivője közölte: Kelley 2010-től az amerikai légierő tagja volt. 2012-ben azonban hadbíróság elé állították a felesége és a gyermeke bántalmazásáért. Lefokozták és el is bocsátották a légierőtől. Később elvált.

A fegyvert, amellyel a tömeggyilkosságot elkövette, még tavaly vásárolta, és bár San Antonio mellett lakott, a vásárláskor egy coloradói címet adott meg. Annak az iskolakerületnek a vezetője, ahová Sutherland Springs is tartozik, hétfőn elrendelte, hogy nemcsak Sutherland Springsben, hanem a környező települések iskoláiban is pszichológusok segítsenek a dráma feldolgozásában a diákoknak, családtagjaiknak és az oktatóknak.

Borítókép: MTI/AP/Eric Gay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!