Sokkoló jelenet

2017.11.29. 15:28

Mérget ivott a horvát tábornok a hágai ítélethirdetéskor (videó)

A vizsgáló bíróság megerősítette, hogy elhunyt Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok, aki mérget vett be szerdán ítélethirdetéskor a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) tárgyalótermében.

This videograb taken from live footage of the International Criminal Court, shows Croatian former general Slobodan Praljak swallowing what is believed to be poison, during his judgement at the UN war crimes court to protest the upholding of a 20-year jail term. Former Bosnian Croat military leader Slobodan Praljak was alive and being treated by medics. / AFP PHOTO / International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia / - / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ICTY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Megerősítette elsőfokú ítéletét szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) három volt boszniai horvát vezető ügyében, akikre immár jogerősen súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki a muszlimok ellen a délszláv háború idején elkövetett etnikai tisztogatások miatt. Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélte Jadranko Prlicet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság „kormányfőjét”. Bruno Stojicot, Slobodan Praljakot és Milivoj Petkovicot 20-20 év, a másik két vádlottat 16, illetve 10 év börtönnel sújtották.

Az NT elnöklő bírája, Carmel Agius éppen felolvasta a másodfokú ítéletet Praljak ügyében, amikor a nyugalmazott tábornok azt kiáltotta, hogy „nem vagyok háborús bűnös, elutasítom a vádakat”, és kiivott egy, állítása szerint „mérget” tartalmazó üveget.

A demonstratív akciót a kamerák is megörökítették, s azóta már a neten is látható a tábornok öngyilkossági kísérlete:

„Védencem arról számolt be, hogy mérget ivott” – mondta Natasa Faveau-Ivanovic, a 72 éves férfi ügyvédje.

A végzetes mozdulatsor képekben
Forrás: AFP PHOTO | Fotós: International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Az ülést azonnal berekesztették, mielőtt az ügy három másik vádlottjának ítéletét is kihirdették volna, és orvost hívtak.

Később mentőhelikopter érkezett a törvényszék épületéhez, amely előtt már egy tűzoltóautó és egy mentőautó is parkolt. A bíróságot nem ürítették ki.

A bírói testület este közleményt adott ki, megerősítve azokat az értesüléseket, amelyek szerint belehalt a mérgezésbe a nyugalmazott tábornok.

Mint tudatták, az ülés berekesztését követően azonnali orvosi ellátásban részesítették a 72 éves férfit, akit ezután egy közeli kórházba szállítottak, de már nem sikerült megmenteni.

A bírói testület 2013-ban hirdette ki elsőfokú ítéletét az ügyben, összesen 111 év szabadságvesztést kiszabva a vádlottakra. A fellebbezési eljárásban az ügyészség súlyosbítást, a védelem a vádlottak felmentését kérte.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

A Nemzetközi Törvényszék 1993-ban jött létre, fennállása alatt 161 ember ellen emelt vádat és 84-et ítélt el. Az eseti bírói fórum megbízatása decemberben jár le hivatalosan, a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) veszi át.

Borítókép: Slobodan Praljak

AFP PHOTO / International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!