a cél Magyarország

2017.11.04. 20:10

Moldvát Erdéllyel összekötő autópályáért tüntettek Jászvásáron

Csendőrségi adatok szerint csaknem kétezren alkottak szombaton élőláncot a kelet-romániai Jászvásár (Iasi) belvárosában, hogy a Moldvát Erdéllyel összekötő autópálya mielőbbi megépítését követeljék a bukaresti döntéshozóktól.

A megmozduláson a város polgármestere, a térség kormánypárti és ellenzéki törvényhozói, üzletemberek és civil szervezetek is részt vettek.

Több mint ezer aláírás gyűlt össze arra a petícióra, amelyben a térség gazdasági felemelkedése szempontjából létfontosságúnak tartott, a Keleti-Kárpátokat a Gyergyói-medencénél átszelő, Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő (és a Moldovai Köztársaság határáig vezető) gyorsforgalmi út megépítését sürgetik.

„Moldva ezúttal nem ételért, pénzért vagy fűtéséért, hanem egy elvért, a közjóért vonult utcára”

- mutatott rá Daniela Simionovici, a demonstrációt szervező Együtt az Ungheni-Jászvásár-Marosvásárhely autópályáért egyesület egyik tagja.

„Csak az autópálya jelent Egyesülést, a többi hazugság”

- írta az Erdély és Román Királyság egyesülését kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat közelgő centenáriumi ünnepségére utalva a bukaresti kormánynak küldendő üzenőlapra az egyik résztvevő.

„A moldvaiak csak akkor jók, amikor szavazni kell? Nekünk is vannak jogaink, autópályát akarunk”

- idézett az Agerpres hírügynökség egy másik tüntetőt, aki azt sérelmezte, hogy Moldva az ország egyetlen történelmi régiója, ahol még egy méternyi autópálya sem épült.

A Marosvásárhely-Jászvásár autópálya gondolatát tíz évvel ezelőtt a Tariceanu-kormány vetette fel, két évvel később a következő megvalósíthatósági tanulmányt is megrendelték, amely három szakaszra – Marosvásárhely-Gyergyóditró, Gyergyóditró-Németvásár (Targu Neamt), Németvásár-Ungheni – bontotta fel az A8-as jelzésű, 310 kilométeres, a szintén megépítésre váró, Magyarország felé vezető A3-as észak-erdélyi autópályához Marosvásárhelynél csatlakozó gyorsforgalmi utat.

Öt évvel ezelőtt Romániának sikerült felvétetnie a transzeurópai közlekedési hálózatba a Temesvár- Szászsebes-Torda-Marosvásárhely-Jászvásár-Ungheni útvonalat, így a pályaépítésre (ha egyszer elkezdődik) immár európai támogatást is felhasználhatnak.

A moldvai autópálya megépítése azonban eddig minden kormánynak csak a távlati tervei között szerepelt, hiszen még Bukarestet sem sikerült bekapcsolni Európa gyorsforgalmi úthálózatába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!