rajtaütés

2017.11.28. 16:29

Tucatnyi terroristát öltek meg Egyiptomban

Tucatnyi terroristával végeztek az egyiptomi hatóságok egy rajtaütés során az ország északkeleti részén – jelentette be kedden a kairói belügyminisztérium.

A rajtaütéseket a Sínai-félszigetre is kiterjedő Iszmáilíja tartományban hajtották végre.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a terrortámadásra készülő szélsőségesek a Sínai-félszigeten tevékenykedő egyik iszlamista szervezet utasításait követték, annak logisztikai támogatást nyújtottak, illetve „létfontosságú létesítmények és keresztény templomok” elleni támadások előkészületéhez szükséges eszközökkel segítették a nem megnevezett szervezetet.

Egyiptomban több dzsihadista szervezet is van, a Sínai-félszigeten az Iszlám Állam (IÁ) helyi ága tevékenykedik.

Az egyiptomi belügyminisztérium közölte: Iszmáilíjában a szélsőségesek egy kiképző tábort is létrehoztak egy mezőgazdasági területen. Itt tűzharc robbant ki, miután a tábort körbevevő egyiptomi hatóságokra tüzet nyitottak a szélsőségesek. Az összecsapásban 11 terrorista halt meg. A belügyminisztérium nem közölt információkat arra vonatkozóan, hogy voltak-e veszteségei az egyiptomi erőknek.

A kiképző táborban nagy mennyiségben foglaltak le különböző kaliberű lőszereket, gépkarabélyokat és más lőfegyvereket, pokolgépek alkotó elemeit, valamint használatra kész robbanószerkezeteket.

Az élet kioltására tervezett eszközökön kívül mintegy 300 hordozható rádiót, cserélhető akkumulátorokat, valamint a Sínai-félszigetre szánt egyéb eszközöket foglaltak le – tudatta a belügyminisztérium.

Egyiptomban a biztonsági erők több száz tagja vesztette életét iszlamisták elleni küzdelemben, akiknek a tevékenysége Mohamed Murszi volt elnök 2013-as elmozdítása óta erősödött meg főként a Sínai-félszigeten, ahol pénteken az észak-afrikai ország egyik legsúlyosabb terrortámadását követték el. A félszigeti Bír-el-Abdban egy mecsetnél történt merényletben több mint 300 embert ölt meg körülbelül 25-30 fegyveres, akik az Iszlám Állam zászlaját emelték magasba. A támadók robbanóeszközöket vetettek be, majd a menekülőkre lőfegyverekkel lőttek. A sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak. A támadókon katonai jellegű egyenruha, egyeseken álarc volt, akin nem, az sűrű szakállat és hosszú hajat viselt.

A merénylet elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett.

A mecsetben szúfi hívők is voltak, akiket gyakran támadnak meg az iszlám szunnita ágához tartozó radikálisok, főként az IÁ harcosai, mert hitehagyottaknak, bálványimádóknak tartják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!